Ο λόγος της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του φυτοφάγου...

Aντιμετώπιση του φυτοφάγου εντόμου Metcalfa pruinosa

Την αντιμετώπιση του φυτοφάγου εντόμου Metcalfa pruinosa, που προσβάλει πληθώρα φυτικών ειδών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών, ξεκινά η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά την υπογραφή της σύμβασης από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι η εισαγωγή και μόνιμη εγκατάσταση του παρασιτοειδούς Neodryinus typhlocybae. Ο φυσικός εχθρός του Metcalfa pruinosa θα συντελέσει στον έλεγχο της πληθυσμιακής έξαρσης του φυτοφάγου και την αποκατάσταση ισορροπίας σε επίπεδα που δεν θα δημιουργείται κανένα πρόβλημα στη φυσική βλάστηση και τις καλλιέργειες.

Ο λόγος της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του φυτοφάγου είναι η απουσία φυσικών εχθρών από τα εν λόγω οικοσυστήματα. Η εισαγωγή του παρασιτοειδούς Neodryinus typhlocybae στις προσβεβλημένες περιοχές, μπορεί να διασφαλίσει τον περιορισμό του Metcalfa pruinosa σε επίπεδα που δεν αποτελούν «απειλή» για το ενδιαίτημα, ενώ θα περιοριστεί στο ελάχιστο η οικονομική ζημία στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Για να καλυφθεί η παραπάνω περιοχή θα απαιτηθούν σε πρώτη φάση 18 εστίες (φωλιές) του παρασιτοειδούς που η καθεμία θα περιέχει 200 άτομα του εντόμου (αρσενικά και θηλυκά).

«Αφουγκραζόμενοι την ανησυχία των παραγωγών δίνουμε την καλύτερη δυνατή λύση ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και να μην υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή του ακτινιδίου αλλά και σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Και επειδή στόχος μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος η λύση που προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι βιολογική, δηλαδή με την τοποθέτηση κλωβών με εγκατεστημένους φυσικούς εχθρούς καταπολέμησης του φυτοφάγου εντόμου και όχι με χημικά μέσα», σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Απ’ την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου δήλωσε τα εξής: «Στην Π.Ε. Λάρισας και συγκεκριμένα στο Δήμο Τεμπών, η παραγωγή των ακτινίδιων αποτελεί μία σημαντική καλλιέργεια. Δεδομένου του μεγάλου αυτού αριθμού των παραγωγών αλλά και της βαρύτητας που δίνουμε στην προάσπιση των καλλιεργειών της περιοχής μας, επιθυμούμε να δώσουμε λύση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στους καλλιεργητές ακτινιδίου η εμφάνιση του εντόμου Metcalfa pruinosa»