Άδειες Φύτευσης Οιναμπέλων: Ιδιαίτερα χαμηλός ο αριθμός των αιτήσεων

Άδειες Φύτευσης Οιναμπέλων: Ιδιαίτερα χαμηλός ο αριθμός των αιτήσεων

Είκοσι μέρες μετά την έναρξη της υποβολής αιτήσεων για Άδειες Φύτευσης Οιναμπέλων – η προθεσμία λήγει στις 15 Απριλίου – ο αριθμός των αιτήσεων είναι ιδιαίτερα χαμηλός, αν συνυπολογιστεί ότι οι εκτάσεις που προέκυψαν μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τον περασμένο Δεκέμβριο, ανήλθαν στα 35.000 στρέμματα.

Συγκεκριμένα μέχρι 20 Μαρτίου είχαν υποβληθεί μόνο 120 αιτήσεις, μέσω των οποίων οι αιτούντες (κυρίως κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων) ζητούν να φυτεύσουν περίπου 1.100 στρέμματα.

Μάλιστα το ¼ των αιτημάτων έχουν υποβληθεί στην Π.Ε. Θεσσαλίας, ενώ η πλειοψηφία τους αφορά περιοχές χωρίς γεωγραφικές ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ, αφού μόνο 14 από τα αιτήματα που υπεβλήθησαν περιλαμβάνουν περιοχές ΠΟΠ.

Ο μέσος όρος στρεμμάτων που αιτούνται οι αμπελουργοί κυρίως ανά αίτηση είναι περίπου 9 στρέμματα ενώ λίγες είναι οι αιτήσεις που υποβάλλονται για εκτάσεις άνω των 30 στρεμμάτων.

Όπως είχε ανακοινώσει η ΚΕΟΣΟΕ το ύψος των στρεμμάτων που ζήτησαν οι αμπελουργοί βάσει των αιτημάτων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι πλασματικό αφού οι αιτούντες δεν είχαν συνυπολογίσει ότι η προετοιμασία του εδάφους και η αγορά των φυτών δεν επιδοτείται, όπως στην περίπτωση αναφύτευσης.