Αποδεκατίζεται ο πληθυσμός των αφρικανικών ελεφάντων

Τα διεθνή μέτρα προστασίας δεν κατάφεραν να μειώσουν την λαθροθηρία του αφρικανικού ελέφαντα.

Περισσότεροι από 20.000 ελέφαντες της Αφρικής έπεσαν θύματα λαθροθηρίας το 2013, σύμφωνα με την Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση Ειδών (CITES), η οποία επισημαίνει ότι τα διεθνή μέτρα προστασίας δεν κατάφεραν να μειώσουν την λαθροθηρία του αφρικανικού ελέφαντα.

Τα στοιχεία για το 2012 είναι παρόμοια με αυτά του 2013, διευκρινίζει σε έκθεσή της η οργάνωση αυτή προάσπισης των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών.

«Η επιβίωση των αφρικανικών ελεφάντων εξακολουθεί να απειλείται άμεσα από τα υψηλά ποσοστά της λαθροθηρίας τους για το ελεφαντόδοντό τους», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της CITES Τζον Σκάνλον, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των ελεφάντων που σκοτώνεται παράνομα ξεπερνάει τον αριθμό αύξησής τους.

Στην έκθεση επισημαίνεται ωστόσο ότι η ανοδική τάση στην λαθροθηρία ελεφάντων σταμάτησε το 2011. Εξάλλου για πρώτη φορά πέρυσι κατασχέθηκε περισσότερο ελεφαντόδοντο στην Αφρική απ’ ό,τι σε χώρες προορισμού του στην Ασία.

Η πλειονότητα των κατασχέσεων έγινε στην Κένυα, την Τανζανία και την Ουγκάντα.

Η CITES είχε συστήσει πέρυσι στις τρεις αυτές σημαντικές χώρες προέλευσης ελεφαντόδοντου να εντείνουν την δράση τους για την προστασία των ελεφάντων.

Η οργάνωση κάλεσε σήμερα τις κύριες χώρες διέλευσης και πώλησης του ελεφαντόδοντου (Κίνα, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Μαλαισία και Φιλιππίνες) να εντείνουν και αυτές τον αγώνα κατά του εμπορίου του.

Στην έκθεσή της, η CITES επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις για μια αύξηση της λαθροθηρίας ελεφάντων της Ασίας, αν και δεν υπάρχουν συνολικά στοιχεία από τις ασιατικές χώρες.