Αγελαδινό γάλα: Πτώση στις τιμές παραγωγού και απουσία ελέγχων

Αγελαδινό γάλα: Πτώση στις τιμές παραγωγού και απουσία ελέγχων

Η αιφνιδιαστική απόφαση μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας να ρίξει την τιμή στο αγελαδινό γάλα οδηγεί αρκετούς παραγωγούς στην απόγνωση. Ενώ πουλούσαν το γάλα στα 41 λεπτά το λίτρο, το τελευταίο διάστημα η εταιρία πληρώνει 39 λεπτά για το 70% του γάλακτος που προμηθεύεται και 28 λεπτά για το υπόλοιπο 30%.

Παράλληλα, και άλλες γαλακτοβιομηχανίες ειδοποιούν τους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζονται ότι δεν θα προμηθευτούν καθόλου ή θα προμηθευτούν μικρότερες ποσότητες. Τα στοιχεία αυτά έδωσαν στη δημοσιότητα εκπρόσωποι φορέων του κλάδου των κτηνοτρόφων και επιβεβαίωσε μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ ο Απόστολος Μωραϊτης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας.

«Την κρίση την περνούσαμε τόσα χρόνια. Τώρα είμαστε στον αφανισμό. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που δεν μπορούν να πουλήσουν το γάλα, δεν το παίρνουν οι γαλακτοβιομηχανίες και υποχρεώνονται να σφάξουν τα ζώα τους, αφού δεν μπορούν να τα συντηρήσουν.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μωραϊτης.

«Ποιο το νόημα να κρατάς τη μονάδα, αν πουλάς κάτω από το κόστος; 40 λεπτά το λίτρο είναι το κόστος για τις κτηνοτροφικές μονάδες που επένδυσαν πολλά χρήματα για να παράγουν ανώτερο ποιοτικά ελληνικό γάλα. Οι βιομηχανίες μας λένε ότι και αυτές δεν έχουν πληρωθεί από τα μάρκετ. Μας λένε και ότι δεν χρειάζονται άλλο γάλα. Με το ζόρι δε γίνεται να το δώσουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ανάγκες για φρέσκο γάλα είναι στην Ελλάδα 1.200.000 τόνοι, ενώ η ελληνική παραγωγή είναι κοντά στους 500.000 τόνους. Πώς γίνεται όμως όλα τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ να αναγράφουν ότι είναι ελληνικά;» αναρωτιέται ο κ. Μωραϊτης και επισημαίνει ότι ευθύνη της Πολιτείας να γίνονται έλεγχοι ουσιαστικοί ώστε να μην παραπλανάται ο καταναλωτής.

Αναφερόμενος στη δήλωση του αρμόδιου υπουργού κ. Αποστόλου για εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής γάλακτος και την πίεση προς τα ευρωπαϊκά όργανα για την ώστε να καθιερωθεί στις συσκευασίες η υποχρεωτική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδος σχολίασε ότι «αυτά τα ακούμε χρόνια τώρα, στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα. »