Άγνωστα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στην Αλγερία

Άγνωστα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στην Αλγερία

Επιμέλεια: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η Αλγερία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Αφρικής με πληθυσμό 39 εκατ. κατοίκων.

Το κατά κεφαλή εισόδημα διπλασιάστηκε κατά την τελευταία δεκαετία και ανέρχεται σήμερα σε 5.543 δολ. ΗΠΑ.

Σημαντικότερο πρόβλημα  της αλγερινής οικονομίας αποτελεί η στρεβλή  παραγωγική της διάρθρωση, η υπερβολική της δηλαδή εξάρτηση από εξαγωγές υδρογονανθράκων και, συνακόλουθα, από τις εισαγωγές πάσης φύσεως αγαθών, οι οποίες εκτινάχτηκαν από 10 δις. ευρώ το 2002  σε 47,5 δις. το περασμένο έτος. Υπολογίζεται, ότι το 75-80%  των αναγκών των νοικοκυριών και επιχειρήσεων καλύπτονται από  εισαγωγές.

Στον αγροτικό τομέα, η παραγωγή καλύπτει μόνον το 40% της εγχώριας ζήτησης, ενώ μόνο το 3% της γης καλλιεργείται. Τα είδη διατροφής καλύπτουν το 18% των συνολικών εισαγωγών.

Η Αλγερία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς παγκοσμίως σιτηρών και ζάχαρης.

Κατά μέσο όρο, οι ετήσιες εισαγωγές τροφίμων ανέρχονται σε 10 δισ $, εκ των οποίων  40% αφορά  δημητριακά και 20%  γαλακτοκομικά προϊόντα. Στην  αγορά τροφίμων κυριαρχούν Γάλλοι, Ισπανοί, Ιταλοί και Τούρκοι. Περίπου το 55 % των εισαγωγών της προέρχεται από την Ευρώπη, ιδιαίτερα από τη Γαλλία.

Ελλάδα και Αλγερία έχουν παρεμφερή προϊόντα και καλλιέργειες και υπάρχουν συνεπώς σημαντικά περιθώρια συνεργασίας  στον αγροτικό τομέα. Πρόσφορο πεδίο συνεργασίας υπάρχει σε θέματα όπως μεταφορά τεχνογνωσίας για συντήρηση, αποθήκευση και μεταποίηση ειδών διατροφής,  προμήθεια αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, εξοπλισμού κτηνοτροφικών μονάδων και σφαγείων, συμμετοχή ελλήνων γεωπόνων και εμπειρογνωμόνων σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Υπάρχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για εξαγωγές αγροτικών μηχανημάτων, μελέτη-εγκατάσταση συστημάτων άρδευσης, και της επεξεργασίας – μεταποίησης τροφίμων.

Επίσης σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας υπάρχουν σε τομείς όπως :

  • Εξαγωγή  αρδευτικών συστημάτων και know how για την επί τόπου εγκατάσταση  τους.
  • Συνεργασία στον τομέα της αλιείας και μεταφορά τεχνογνωσίας για ιχθυοκαλλιέργειες.
  • Συνεργασία στην επεξεργασία-τυποποίηση ελαιολάδου.
  • Συνεργασία στην επεξεργασία-μεταποίηση τροφίμων.

Υπάρχουν, επίσης, δυνατότητες για εξαγωγές από πλευράς Ελλάδος ιχθυηρών, χυμών, γαλακτοκομικών, τυριών,  ποικίλων ειδών διατροφής όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, η φέτα, ο τοματοπολτός, οι αποφλοιωμένες τομάτες, οι φρουτοχυμοί, τα άλευρα , τα  snacks, τα είδη αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής, του χαλβά συμπεριλαμβανομένου,  κονσερβοποιημένα τρόφιμα,  ζυμαρικά,  όσπρια,  πίκλες  και διαφόρων τύπων σοκολάτας.

Άγνωστα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Οι αλγερινοί εισαγωγείς και χονδρέμποροι, οι οποίοι συγκροτούν ισχυρότατο λόμπυ και συνδέονται συχνά με υψηλά ιστάμενους κρατικούς αξιωματούχους, δεν γνωρίζουν τα ελληνικά προϊόντα και δεν έχουν αναπτύξει αξιόλογες διασυνδέσεις με την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

Επιπλέον,  το αλγερινό καταναλωτικό κοινό δεν είναι εξοικειωμένο με τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και είδη διατροφής, σε αντίθεση με ομοειδή προϊόντα γαλλικής, ισπανικής ή ιταλικής προέλευσης.

Βασικά μας εξαγωγικά καταναλωτικά προϊόντα όπως γιαούρτι, τυριά, ελιές, μέλι είναι σχεδόν άγνωστα στο μέσο αλγερινό καταναλωτή.

Από την άλλη πλευρά, αντίθετα από ότι συμβαίνει με χώρες όπως η Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία που αντιμετωπίζουν την Αλγερία ως στρατηγικό τους εταίρο,  οι περισσότερες  ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμα και όσες διαθέτουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένες με την αλγερινή αγορά.

Οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων

Οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Αλγερία είναι εξαιρετικά περιορισμένες και αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 0,5% των συνολικών μας εξαγωγών. Βασικά εξαγωγικά μας προϊόντα όπως ελαιόλαδο, ελιές και γιαούρτι απουσιάζουν παντελώς από την αλγερινή αγορά, ενώ οι εξαγωγές μας σε άλλα  είδη- όπως φέτα, τυριά και ιχθυηρά- είναι πρακτικά αμελητέες. Σχεδόν ανύπαρκτες, ή ευκαιριακού εν πολλοίς χαρακτήρα, είναι και οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών ελληνικής προέλευσης, όπως και προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Τα κυριότερα εξαγωγικά μας προϊόντα στην Αλγερία – πέρα από τα καπνά που έχουν μία σημαντική και διαχρονικά σταθερή, αν και φθίνουσα την τελευταία τριετία, εξαγωγική παρουσία – είναι οι κονσέρβες ροδάκινων και άλλων φρούτων  και τα γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και πολτοί καρπών και φρούτων. Στα εν λόγω προϊόντα οι εξαγωγές μας ανήλθαν σε  1 εκ. ευρώ το 2012 και 691.670 το 2013 για τις κονσέρβες φρούτων και σε 726.610 το 2012 και 568.993 το 2013 για τα γλυκά κουταλιού, πολτούς και μαρμελάδες.

Στα επεξεργασμένα τρόφιμα και παρασκευάσματα διατροφής, στα οποία περιλαμβάνονται κυρίως επεξεργασμένα τυριά, οι εξαγωγικές μας επιδόσεις εμφανίζονται υψηλότερες και σχετικά σταθερές, με 5,36 εκ. ευρώ το 2012 και 5,08 εκ. το 2013.

Με δεδομένο τον εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό για την απόκτηση και εδραίωση μεριδίων στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αλγερινή αγορά , οι ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζουν την Αλγερία σαν μία ευκαιριακή αγορά και να καταβάλλουν συστηματική προσπάθεια για την ανάπτυξη εμπορικών δικτύων, προσωπικών επαφών και επιχειρηματικών συνεργασιών.

Στοιχεία του γραφείου ΟΕΥ Αλγερίου

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικά γεωργικά προϊόντα στην Αλβανία

Η θέση των ελληνικών γεωργικών προϊόντων στην πορτογαλική αγορά

Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στην ιαπωνική αγορά

Τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα στη γερμανική αγορά – Η Ελλάδα ανάμεσα στους βασικούς προμηθευτές