Η αγορά ιχθυηρών των ΗΠΑ και η θέση των ελληνικών θαλασσινών

Η αγορά  ιχθυηρών των Ηνωμένων Πολιτειών  θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμια κλίμακα βάσει όγκου πωλήσεων. Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για υγιεινή διατροφή είναι ο κυριότερος λόγος που έχει τροφοδοτήσει μια μεγάλη άνοδο στην κατανάλωση ιχθυηρών.

Τα ελληνικά θαλασσινά έχουν κατακτήσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα, στην αμερικανική αγορά, με έμφαση στην κατηγορία φρέσκων ολόκληρων ψαριών, εξέλιξη που αποδίδεται στον μεγάλο αριθμό  ελληνικών ποιοτικών εστιατορίων, που εισάγουν σχετικά ψάρια απευθείας από την Ελλάδα.

Η  αμερικανική αγορά είναι  μία από τις ισχυρότερες παγκοσμίως όπως αποδεικνύουν τα νούμερα (το 84% της ζήτησης καλύπτεται από τις εισαγωγές). Επίσης, οι ΗΠΑ είναι η τρίτη μεγαλύτερη αλιευτική δύναμη στον κόσμο μετά την Κίνα και το Περού. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι διαθέτουν μία απο τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο, με πρόσβαση σε πέντε ωκεάνιες ζώνες.

Οι παράγοντες στους οποίους αποδίδεται το διαρκώς αυξανόμενο μέγεθος της αγοράς είναι οι ακόλουθοι:

  • Το ενδιαφέρον των καταναλωτών να ακολουθήσουν μία υγιεινή διατροφή
  • Το ευμενές δασμολογικό καθεστώς
  • Η ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία με άλλα νομίσματα (π.χ. euro)
  • Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου
  • Η αύξηση του πληθυσμού

Οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ

Το σύνολο σχεδόν των ελληνικών εξαγωγών θαλασσινών στις ΗΠΑ εμπίπτει στην δασμολογική κατηγορία Ψάρια νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη. Με βάση την αξία εξαχθέντων,  παρατηρείται εντυπωσιακή άνοδος τα τελευταία χρόνια, καθώς από το 2007 μέχρι το 2012 σημειώνεται αύξηση κατά 76%. Η ραγδαία αυτή αύξηση οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην τσιπούρα και στο λαβράκι, τα οποία έχουν καταφέρει να κατακτήσουν  σημαντική παρουσία στην αμερικανική αγορά. Επί συνόλου αμερικανικής αγοράς, οι ελληνικές εξαγωγές  καταλαμβάνουν περίπου το 1.5 – 2%.

Η ραγδαία αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ιχθυηρών στις ΗΠΑ, η δυναμικότητα της ελληνικής ομογένειας και η πληθώρα ελληνικών εστιατορίων με μενού ιχθηρών στις Αμερικανικές μεγαλουπόλεις ενισχύουν σε πολύ υψηλό βαθμό τις προσδοκίες σχετικά με το μέλλον της ελληνικής ιχθυοπαραγωγής στην Αμερική.

 Τα δημοφιλέστερα θαλασσινά στις ΗΠΑ

1. Γαρίδα

2. Τόνος

3. Σολομός

4. Πόλοκ

5. Τιλάπια

6. Παγκάσιους

7. Γατόψαρο

8. Καβούρι

9. Μπακαλιάρος

10. Μύδια