Η αγορά οίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο – Η θέση των ελληνικών κρασιών

Η αγορά οίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο – Η θέση των ελληνικών κρασιών

Για το 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο απετέλεσε την 6η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης οίνου στον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει ο υπ ‘αριθμόν ένα καταναλωτής και ακολουθείται από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Κίνα.

Η συνολική κατανάλωση αλκοόλ στη Βρετανία έχει μειωθεί κατά 20% κατά τα τελευταία 10 χρόνια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πάνω από 30 εκατομμύρια τακτικούς καταναλωτές κρασιού σε όλες τις περιφέρειες, τις ηλικίες και κοινωνικές τάξεις. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 10 λίτρα ανά άτομο το 2014.

Ποιο κρασί προτιμούν οι Άγγλοι

Το κόκκινο κρασί είναι γενικά πιο ακριβό από ότι το λευκό, ενώ το ροζέ κρασί στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια κατηγορία κυρίως φθηνών ποτών. Το λευκό κρασί απετέλεσε το 47% του συνόλου των λιανικών πωλήσεων το 2015. Το κόκκινο κρασί αντιπροσώπευε το 42% και το Ροζέ το 11%.

Το Cabernet Sauvignon παραμένει η πιο δημοφιλής ποικιλία ερυθρού οίνου, με μερίδιο αγοράς σε όγκο κατά 16%, ενώ στο λευκό κρασί η ποικιλία Sauvignon Blanc κατέχει μερίδιο 17% το 2014. Όμως η κορυφαία ποικιλία σε λευκό κρασί παραμένει το Chardonnay, με μερίδιο αγοράς σε όγκο 28% το 2014. Η κατηγορία των ροζέ οίνων είναι πιο κατακερματισμένη, αν και η ποικιλία Σιράζ / Syrah κατέχει την πρώτη θέση στην κατηγορία, με μερίδιο αγοράς σε όγκο 19% το 2014.

Ελληνικές εισαγωγές οίνου

Αυστραλία, Ιταλία και ΗΠΑ είναι οι τρεις μεγαλύτεροι προμηθευτές οίνου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 21η θέση μεταξύ των εξαγωγέων οίνου στο ΗΒ με αξία εξαγωγών 2,711 εκατ. λίρες και εξαγώγιμη ποσότητα 853 χιλ. λίτρα κατά το έτος 2015.

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών έχει αυξηθεί κατά 54% τα τελευταία 2 χρόνια, διατηρώντας μερίδιο 0,12% επί των συνολικών βρετανικών εισαγωγών το 2015. Η αυξητική τάση των 2 τελευταίων ετών, ιδίως σε μια περίοδο που οι συνολικές βρετανικές εισαγωγές οίνου, σε όρους αξίας, σημειώνουν σημαντική πτώση κατά -15%, αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τις προοπτικές του ελληνικού οίνου στο ΗΒ.

Δεδομένης της διάρθρωσης της ελληνικής αμπελο-οινικής παραγωγής, οι περισσότερες ευκαιρίες για το ελληνικό κρασί εστιάζονται στους εισαγωγείς οι οποίοι καλύπτουν την εξυπηρέτηση των high-end ανεξάρτητων καταστημάτων και το λιγότερο ευαίσθητο στις τιμές τομέα της μαζικής εστίασης. Οι καταναλωτές έχουν τώρα μεγαλύτερη επίγνωση των ποικιλιών κρασιού και κρασιά από λιγότερο γνωστές ποικιλίες σταφυλιών και περιοχές στην Ευρώπη κερδίζουν σε δημοτικότητα. Η προώθηση μιας ποικιλίας με μια περιφερειακή ιστορία που αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των οινοπαραγωγών είναι γενικά πιο εύκολα κατανοητή και αποδεκτή απ’ ό,τι στο παρελθόν.