Αγοράζοντας κρέας μέσω ίντερνετ

Αγοράζοντας κρέας μέσω ίντερνετ

Ανοίγοντας την ιστοσελίδα kaufnekuh.de βλέπει κανείς σκίτσα αγελάδων, οι οποίες διατίθενται προς πώληση. Όχι βέβαια ζωντανές, αλλά το νωπό κρέας τους. Ο γερμανός κτηνοτρόφος Ραλφ Νόλε εκτρέφει αγελάδες εδώ και χρόνια στη λίμνη της Κωνσταντίας. Πρόσφατα αποφάσισε να κάνει ένα τολμηρό επιχειρηματικό άνοιγμα, εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες που του δίνουν οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο. Ο Ραλφ Νόλε συνεργάστηκε με τον Ολλανδό Ίβο βαν Ρέιεν, τον ιδρυτή του kaufnekuh.de προκειμένου να μπορεί να διαθέτει μέσω διαδικτύου νωπό κρέας από τα ζώα του, το οποίο αποστέλλει από το σφαγείο στους πελάτες με ειδικά πακέτα διά της ταχυδρομικής οδού. «Η ιδέα της ιστοσελίδας ξεκίνησε λόγω της προσωπικής απογοήτευσης», αναφέρει ο Ίβο φαν Ρέιεν. «Πήγαινα στο σούπερ μάρκετ, έπιανα στα χέρια μου μια συσκευασία κρέατος και αναρωτιόμουν: Από πού προέρχεται;». Το ίδιο ερώτημα φαίνεται ότι απασχολεί πολλούς καταναλωτές.

Το σύγχρονο ηλεκτρονικό κρεοπωλείο

Mε λιγότερα από 100 ευρώ ο πελάτης μπορεί να αγοράσει έως και 7 κιλά κρέας από ένα ζώο: μοσχαρίσιες μπριζόλες και κιμά μέχρι φιλέτα για ρολά. Ο Ίβο βαν Ρέιεν ξεκίνησε να πουλά κρέας δικής του παραγωγής στην Ολλανδία το 2014. Εκεί έχει καταφέρει να πουλήσει ήδη 400 αγελάδες. Η γερμανική ιστοσελίδα λειτουργεί μόλις από το Νοέμβριο του 2015. Μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί στο εικονικό κρεοπωλείο έξι αγελάδες.

Από την άλλη πλευρά, επιφυλάξεις εκφράζει η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας Ζώων της Βαυαρίας Κορνέλια Γιέγκερ ως προς τα στάνταρ ασφαλείας που πληρούν αντίστοιχοι παραγωγοί, ιδίως αναφορικά με τον τρόπο παραγωγής αλλά και αποστολής του κρέατος. Σύμφωνα με την Ένωση Γερμανών Κρεοπωλών στη Γερμανία καταναλώνονται περίπου 2,4 εκατομ. τόνοι κρέατος ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 29,5 κιλά ανά άτομο. Οι γερμανοί καταναλωτές είναι πάντως ακόμη δύσπιστοι απέναντι σε αντίστοιχες πρακτικές. Οι ονλάιν δοσοληψίες παραγωγών-καταναλωτών κρέατος μέσω διαδικτύου το 2014 ανήλθαν στο 0,4% της αγοράς κρέατος. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ένωσης Γερμανών Κρεοπωλών αν και η ιδέα του kaufnekuh.de κινείται στη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι εστιάζει στην ποιότητα, δεν διασφαλίζει, ακόμη τουλάχιστον, αξιοπιστία ως προς τους ελέγχους.

Από την πλευρά του ο Ίβο βαν Ρέιεν καλεί τους πελάτες να εμπιστευθούν το διαδικτυακό του εγχείρημα, ενώ τονίζει ότι τα κρέατα που διατίθενται είναι πολύ καλής ποιότητας, κάτι που πιστοποιείται με σχετική σφραγίδα. Αυτό που προσπαθεί επίσης να επιτύχει είναι η προσφορά ποιοτικού κρέατος σε προσιτές τιμές, σε μια ανοιχτή αγορά όπου ο ανταγωνισμός είναι συχνά άνισος. Για τον βαυαρό κτηνοτρόφο Ραλφ Νόλε πάντως η ιδέα αυτή αποτελεί μια νέα ευκαιρία προώθησης των κτηνοτροφικών προϊόντων του σε ευρύτερο κοινό. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει ότι τα ζώα του τρέφονται μόνο με αγνές πρώτες ύλες, καλαμπόκι, χόρτα και σανό και ως εκ τούτου η ποιότητά τους είναι διασφαλισμένη. Σε κάθε περίπτωση στα θετικά της όλης διαδικασίας, όπως επισημαίνει και ο Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βάδης-Βυρτεμβέργης, συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι ο καταναλωτής ξέρει από πού και από ποιον προμηθεύεται το κρέας του.

Πηγή: DW