Αγροτικά Προϊόντα Προστατευόμενων Οικολογικά Ευαίσθητων Περιοχών

Γιώργος Κασαπίδης, Βουλευτής Κοζάνης

Πρόταση για την καθιέρωση ενός νέου σήματος ποιότητας αγροτικών προϊόντων κατέθεσε κατά τη διάρκεια συζήτησης του Νομοσχεδίου για τους «Φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών» στη Βουλή, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης.

Η πρόταση αφορά στη θέσπιση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου με καλλιεργητικά πρότυπα φιλικά προς το περιβάλλον που θα επιτρέπουν τη γεωργική δραστηριότητα και την παραγωγή ποιοτικά ανώτερων προϊόντων, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στα ευαίσθητα οικοσυστήματα όπου θα καλλιεργούνται.

Ο κ. Κασαπίδης πρότεινε στις περιπτώσεις αυτές να δίδεται αντίστοιχο σήμα ποιότητας, αγροτικών προϊόντων «Προστατευόμενων Οικολογικά Ευαίσθητων Περιοχών» με το ακρωνύμιο Π.Ο.Ε.Π. κατ΄ αντιστοιχία των ήδη υπαρχόντων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε., το οποίο ωστόσο πρέπει να θεσπιστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το σήμα αυτό θα το δίδει ο αντίστοιχος φορέας διαχείρισης σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο μπορούμε, αξιοποιώντας τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής βιοποικιλότητας, να δημιουργήσουμε δεκάδες ή και εκατοντάδες νέα πιστοποιημένα αγροδιατροφικά προϊόντα, ανώτερης ποιότητας και ξεχωριστής ταυτότητας ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.
Τα προϊόντα αυτά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών των κατά τόπους προστατευόμενων περιοχών.

Αν μάλιστα ενσωματωθούν κι άλλες άυλες πολιτισμικές αξίες (ιστορίας και παράδοσης) στα προϊόντα αυτά, τότε, εκτός της βιολογικής – γαστρονομικής και περιβαλλοντικής τους αξίας, αλληλεπιδρούν ευεργετικά και με τον ποιοτικό τουρισμό στην πατρίδα μας.