Τα αιολικά δέντρα

ΒΙΝΤΕΟ

Ένα δέντρο ύψους οκτώ μέτρων και λευκό κορμό, κατασκευασμένο από χάλυβα. Στις άκρες των κλαδιών του περίπου 100 φύλλα εξοπλισμένα με μικρές γεννήτριες ενεργοποιούνται όπως ακριβώς και οι συμβατικές ανεμογεννήτριες.

Όχι το δέντρο αυτό δεν υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Δύο πρωτότυπα της τεχνολογίας βρίσκονται στο νησί Ολερόν στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Κεντρικής Γαλλίας στον Ατλαντικό, το πρώτο, και στο Πλεμέρ Μποντού της Βρετάνης, στα βορειοδυτικά του «Εξαγώνου» το δεύτερο.

«Τα πάντα ξεκίνησαν από την παρατήρηση ενός δέντρου μια μέρα με άπνοια. Τότε πρόσεξα ότι τα φύλλα κουνιόνταν παρότι δεν φυσούσε και αναρωτήθηκα εάν ήταν δυνατόν να εκμεταλλευτώ αυτή την ενέργεια», δήλωσε στο Terra Eco ο Ζερόμ Μισώ-Λαριβιέρ ιδρυτής της εταιρείας New Wind που κατασκευάζει το αιολικό δέντρο.

Τρία χρόνια μετά τη σύλληψη της ιδέας, τα φύλλα στα δύο δέντρα εκμεταλλεύονται την ενέργεια ακόμα και των ασθενών ανέμων, αλλά και εκείνη που παράγει η αέναη κίνηση των αερίων ρευμάτων.

Τα αιολικά δέντρα με εμφάνιση που τους επιτρέπει να ενταχθούν στο περιβάλλον και πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου κατά τη λειτουργία τους μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν στις πόλεις.

Σύμφωνα με το econews.gr μπορεί να λειτουργήσει για 280 μέρες το χρόνο και να καλύψει το 60% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών ενός μέσου νοικοκυριού.Το κόστος κάθε δέντρου πλησιάζει τα 25.000 ευρώ.


Côtes-d’Armor. Eolien du futur : un arbre qui a… από Letelegramme