Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη. Πού και πότε;

Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη. Πού και πότε;

Πού μια έντονη βροχόπτωση είναι πιθανό να προκαλέσει πλημμύρες; Ποιος είναι ο κίνδυνος χιονοστιβάδων; Μπορεί η ομίχλη να καθυστερήσει την πτήση μου; Ενδέχεται ο ζεστός και ξηρός καιρός να αυξήσει τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών;

Με αφορμή το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) σας ενημερώνουμε για την ιστοσελίδα Meteoalarm.

Περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες συνέπραξαν για τη δημιουργία του Meteoalarm – μια μοναδική πρωτοβουλία του Eumetnet, που είναι το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών μέσα στα ευρύτερα πλαίσια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Οπουδήποτε στην Ευρώπη κι αν είστε, ξεκάθαρες και σαφείς πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε το ταξίδι σας ή οποιαδήποτε δραστηριότητα που επηρεάζεται από τον καιρό. Το Meteoalarm χρησιμοποιεί ένα παγκόσμια κατανοητό σύστημα που χρησιμοποιεί σύμβολα και χάρτες με χρωματικό κώδικα, παρέχει τις πιο πρόσφατες προειδοποιήσεις για ενδεχόμενα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στις επόμενες 48 ώρες, καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι προειδοποιήσεις, που είναι διαθέσιμες σε 27 γλώσσες, αναφέρονται στην Ευρώπη, αλλά μπορεί να τις χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε στον κόσμο. Δεν επωφελούνται μόνο τουρίστες ή ταξιδιώτες για επαγγελματικούς σκοπούς, αλλά και επίσημοι Οργανισμοί, όπως είναι Θαλάσσιες και Ορεινές Υπηρεσίες Διάσωσης. Οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν το Meteoalarm για να σχεδιάζουν πιο αποτελεσματικά τα ταξίδια τους, οι επιχειρήσεις μπορούν να προετοιμάζονται για το πώς ο καιρός μπορεί να επηρεάσει τις δραστηριότητές τους και οι Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης έχουν στη διάθεσή τους τις πιο πρόσφατες πληροφορίες. Ακόμα και οι παρουσιαστές των δελτίων καιρού στην τηλεόραση χρησιμοποιούν τον χρωματικό χάρτη, για να τονίσουν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη.

Χώρες που συμμετέχουν

Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Κύπρος, Τσεχία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ισπανία, Φιλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Malta, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Serbia, Σουηδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Δείτε τον χάρτη με τις προειδοποιήσεις καιρού εδώ.