Αλαλουμ με την επιτραπέζια ελιά ποικιλίας “Καλαμάτα”

Αλαλουμ με την επιτραπέζια ελιά ποικιλίας “Καλαμάτα”

Δεν πέρασαν λίγες ημέρες από την δημοσιοποίηση της απόφασης στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (B’ 4044 / 16.12.2016) σχετικά με την ένταξη της ποικιλίας “ΚΑΛΑΜΑΤΑ” στον Εθνικό Κατάλαγο Ποικιλιών και με “εσπευμένη” εντολή του ο Υπουργός κ. Αποστόλου την αποσύρει.

Το παραπάνω γεγονός αποδεικνύει ότι μεταξύ των προσώπων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υπάρχει έλλειμμα συνεννόησης με άμεσες επιπτώσεις στους αγρότες και σε όσους δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα γενικότερα.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ο υφυπουργούς κ. Κόκκαλης υπέγραψε την παρούσα απόφαση – η οποία έφτασε να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως – χωρίς να του έχει εκχωρηθεί η αποκλειστική αρμοδιότητα για έκδοση κανονιστικών πράξεων, καθώς αποτελεί συναρμοδιότητα με τον υπουργό κ. Αποστόλου (Β’ 3903 / 5.12.2016).

Τα παιδία παίζει

Σε ανακοίνωσή της η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, κάνει λόγο για πραξικοματική ανταπόφαση του Υπουργού κ. Αποστόλου και τελειώνει με τη φράση: “Τα παιδiα παίζει”

Η ανακοίνωση:

Άφησε άναυδο τον κόσμο της επιτραπέζιας ελιάς (παραγωγούς, μεταποιητές, εξαγωγείς) η καινοφανής και πραξικοπηματική ανταπόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευαγγ. Αποστόλου:

  • να πάρει πίσω (είπα – ξείπα), πριν καλά – καλά στεγνώσει η μελάνη του ΦΕΚ της 16ης Δεκεμβρίου 2016, την πολυσυζητημένη και συμφωνημένη ρύθμιση για την άρση των εμποδίων που ενταφιάζουν τις εξαγωγές του 1ου εξαγωγικού προϊόντος της χώρας με το brand name “Kalamata olives”,
  • να εκθέσει τον Υφυπουργό του κ. Β. Κόκκαλη και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ. Ν. Αντώνογλου ο οποίος με υπομονή και επιμονή διαβουλεύτηκε και έδωσε την ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα,

Ο Υπουργός αποδεικνύεται ότι,

  • δεν ενδιαφέρεται για το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας “Καλαμάτα” / Kalamata olives των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας που παράγουν το 90% του προϊόντος της χώρας,
  • ούτε για τα περισσότερα από τα 200 εκατ. ευρώ που έρχονται στη χώρα από τις εξαγωγές αυτού του προϊόντος.

“Τα παιδία παίζει”