Ρωσία: Αλαλούμ στους ελέγχους για εξαγωγές – Απαίτηση για πιστοποιήσεις από ιδιωτικούς φορείς

Ρωσία: Αλαλούμ στους ελέγχους για εξαγωγές – Απαίτηση για πιστοποιήσεις από ιδιωτικούς φορείς

Στο διάστημα 20-4-2014 έως 31-04-2015 πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 15 ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης από επιθεωρητές της Rosselkhoznadzor.

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των Ρώσων αξιωματούχων, οι εταιρείες που θα ελεγχθούν και εγκριθούν και μετά την άρση του εμπάργκο, θα έχουν δικαίωμα εξαγωγής των προϊόντων τους.

Δεδομένου ότι αντίστοιχοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και κατά τα προηγούμενα χρόνια, τα στελέχη του ΥΠΑΠΕΝ ζήτησαν εξαρχής από τους εκπροσώπους της Rosselkhoznadzor να επιβεβαιώσουν ότι εγκαταστάσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και είχαν αξιολογηθεί θετικά ή στις οποίες έγιναν συστάσεις για διορθωτικές ενέργειες εξακολουθούν να έχουν δικαίωμα εξαγωγής μετά την άρση των αντίμετρων. Αυτή η διαβεβαίωση δεν δόθηκε. 

Στο τέλος Απριλίου εστάλη από την «Rosselkhoznadzor» προς το ΥΠΑΠΕΝ Πρωτόκολλο Διαπραγματεύσεων προς συνυπογραφή από τα δύο Μέρη. Μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΞ τροποποιήθηκαν σημεία του προτεινόμενου Πρωτοκόλλου, με βάση τις ελληνικές θέσεις, και ταυτόχρονα, στις 5 Μαΐου, εστάλη στους Ρώσους επιστολή αναφορικά, και πάλι, με την εξασφάλιση του δικαιώματος εξαγωγών των ελεγμένων κατά το παρελθόν εγκαταστάσεων.

Μη έχοντας λάβει απάντηση, το ΥΠΑΠΕΝ επανήλθε στις 12 Μαΐου με νέα επιστολή προς την Rosselkhoznadzor με το κείμενο του προτεινόμενου Πρωτοκόλλου στο οποίο περιλαμβάνεται και δέσμευση της ρωσικής πλευράς για τη δυνατότητα εξαγωγής των ήδη ελεγμένων εγκαταστάσεων. Δεν έχει υπάρξει απάντηση μέχρι σήμερα από τη Ρωσική πλευρά. 

Απαίτηση για πιστοποιήσεις από ιδιωτικούς φορείς

Έχουν υπάρξει δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο (συμπεριλαμβανομένης της ιστοσελίδας της Rosselkhoznadzor) που κάνουν λόγο για μία νέα εξαγωγική διαδικασία που περιλαμβάνει τρία στάδια, το πρώτο εκ των οποίων απαιτεί πιστοποίηση από ιδιωτικούς φορείς κάτι για το οποίο η ελληνική πλευρά δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση.

Η μέχρι σήμερα συμφωνημένη από τις δύο Υπηρεσίες επίσημη διαδικασία, (ανεξάρτητα από την ύπαρξη του εμπάργκο) απαιτεί συμμόρφωση των νέων επιχειρήσεων που επιθυμούν να εξάγουν στην Ρωσία, με την νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και εγγυήσεις από την Ελληνική Κτηνιατρική Υπηρεσία για την τήρησή τους, προκειμένου να ελεγχθούν από τη Rosselkhoznadzor και να ενταχθούν ή όχι στο σχετικό κατάλογο των επιχειρήσεων που μπορούν να εξάγουν στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Αντιδράσεις

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS μέσω του συμβούλου του Γ. Πολυχρονάκη σημειώνει ότι:

α) θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στις κοινοτικές μας δεσμεύσεις και να τηρήσουμε το Memorandum Ε.Ε–Ρωσίας, τυχόν δε αλλαγές του θα πρέπει να γίνουν για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

β) δεν θα πρέπει να επιβαρύνουμε τις ελληνικές-κοινοτικές επιχειρήσεις του κλάδου καθ’ οιονδήποτε τρόπο, λόγω των όποιων αδυναμιών των ελεγκτικών αρχών της Ρωσίας

γ) η όποια ακολουθητέα διαδικασία εξαγωγής θα πρέπει να έχει ανταποδοτικό όφελος και να οδηγεί σε διατήρηση ή αύξηση εξαγωγών

δ) υποστηρίζουμε τον έλεγχο της ποιότητας και τήρησης των φυτοϋγειονομικών κανόνων από Κρατικές Υπηρεσίες

στ) είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα από την Ε.Ε για τα πυρηνόκαρπα και να εγκριθούν πριν από την έναρξη της συγκομιδής της φετινής παραγωγής και εμπορικής τους περιόδου, το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αναπτυχθεί  φυσιολογικά η διάθεσή τους.

ζ)      αναμένουμε να ανακοινωθεί από Ρωσικής πλευράς ότι αίρεται νωρίτερα της λήξης του, και δεν παρατείνεται, το εμπάργκο και, λαμβάνοντας υπόψη τη μακροχρόνια  συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας, όταν αρθεί, οι εξαγωγές να γίνουν με τη μέθοδο που ακολουθούνταν τα τελευταία χρόνια.