«Αλεπούδες τέρατα» σε αγροκτήματα γούνας στη Φινλανδία

«Αλεπούδες τέρατα» σε αγροκτήματα γούνας στη Φινλανδία

Μια συγκλονιστική έρευνα αποκάλυψε ότι «αλεπούδες τέρατα» εκτρέφονται σε ειδικά αγροκτήματα ζώων για γούνες, στη Φινλανδία, σε αδιανόητες συνθήκες.

Πλάνα από πέντε αγροκτήματα γούνας στην Οστροβότνια, στη δυτική Φινλανδία, δείχνουν αλεπούδες με τεράστια γούνα και μεγάλα στρώματα λίπους, διπλωμένα πάνω στο σώμα τους, που σχεδόν καλύπτουν τα μάτια τους, με στόχο να αυξήσουν την ποσότητα γούνας στο σώμα τους.

Τα ζώα μπορούν να ζυγίζουν μέχρι και πέντε φορές το κανονικό τους βάρος και να γίνουν τόσο φουσκωμένα, ώστε η μετακίνησή τους να μπορεί να γίνει μόνο μέσα στα κλουβιά τους.

Οι ακτιβιστές της ομάδας Oikeutta eläimille (Δικαιοσύνη για τα ζώα) δήλωσαν ότι ​​οι ελεύθερες θηλυκές αλεπούδες ζυγίζουν περίπου 3,5 κιλά, ενώ μια αλεπού, σαν αυτές που φωτογράφισαν στο αγρόκτημα, ζύγιζε περισσότερα από 19 κιλά!

Η έρευνα της ομάδας διαπίστωσε τα καταστροφικά αποτελέσματα της υπερτροφίας με γενετική επιλογή. Οι αλεπούδες τρέφονται επίσης με δίαιτα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για να μεγαλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι σοκαριστικές εικόνες έδειξαν αλεπούδες που πασχίζουν να μετακινηθούν, ενώ υπερβολικά παχιά ρολά γούνας και λίπους, καλύπτουν τα βλέφαρά τους, καθιστώντας τα σχεδόν αγνώριστα ως αλεπούδες.

Η οργάνωση Oikeutta eläimille δήλωσε ότι είναι παράνομο στη Φινλανδία να εκτρέφονται ζώα με τρόπο που να υποφέρουν.

Συνήθως χρειάζονται περίπου 10 έως 20 «φυσιολογικές» αλεπούδες για να δημιουργήσουν ένα παλτό, αλλά τα ζώα χρησιμοποιούνται επίσης για να φτιαχτούν καπέλα, σακάκια και διακοσμητικά για κουκούλες.

Σύμφωνα με τις εμπορικές στατιστικές του Ηνωμένου Βασιλείου, τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια λίρες σε είδη γούνας, εισήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Φινλανδία.

Ο Kristo Muurimaa από την Oikeutta eläimille δήλωσε: «Οι συνθήκες στις οποίες βρίσκονται αυτά τα ζώα είναι αποτέλεσμα απληστίας για κέρδη. Περισσότερο δέρμα σημαίνει περισσότερα χρήματα για τον αγρότη γούνας. Τα ζώα πληρώνουν την τιμή με πόνο».

«Η Φινλανδία είναι μακράν ο μεγαλύτερος« παραγωγός» γούνας αλεπούς στην Ευρώπη και μόνο η Κίνα εκμεταλλεύεται περισσότερες αλεπούδες παγκοσμίως. Πάνω από 1,8 εκατομμύρια αλεπούδες σκοτώθηκαν για τη γούνα τους το 2014 στη Φινλανδία.