Αλλάζει το τοπίο στο ελληνικό λιανεμπόριο

Αλλάζει το τοπίο στο ελληνικό λιανεμπόριο

Στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων εκατοντάδες μικρές και μεγάλες προμηθευτικές εταιρείεςκυρίως στον κλάδο των τροφίμων και όχι μόνο – λειτουργούσαν με την αγωνία πότε θα πληρωθούν από δύο εκ των μεγαλυτέρων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, την Μαρινόπουλος ΑΕ και την Βερόπουλος ΑΕ.

Μετά από τον περασμένο Ιούλιο και την επιβολή των capital controls η κατάσταση οξύνθηκε σε εξαιρετικό βαθμό. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα ράφια των δύο αλυσίδων για τα πιο «ψαγμένα μάτια» είχαν μεγάλες «τρύπες», αφού αρκετοί προμηθευτές είχαν πλέον αποφασίσει να παραδίδουν προιόντα μόνο αν πληρώνονταν τα οφειλόμενα.

Και πλέον δεν ήταν λίγοι όσοι στοιχημάτιζαν για το άδηλο μέλλον των δύο αλυσίδων.

Η αρχή έγινε πριν από περίπου τρείς μήνες όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία εξαγοράς της δραστηριότητας στην ελληνική αγορά της Βερόπουλος ΑΕ από την Μετρό ΑΕ (My Market) της οικογένειας Παντελιάδη

Την περασμένη εβδομάδα οι κκ Αριστοτέλης Παντελιάδης και Νίκος Βερόπουλος υπέγραψαν τελικά την συμφωνία εξαγοράς.

Κι είναι προφανές ότι αρκετοί προμηθευτές ένοιωσαν καλύτερα.

Κι έχει αρχίσει η ομαλοποίηση της αγοράς του λιανεμπορίου.

Παράλληλα η Μετρό ΑΕ – με πωλήσεις άνω του 1 δις. ευρώ στη διάρκεια του 2016 – βελτιώνει σαφώς την θέση της στην αγορά και διεκδικεί βάσιμα την τρίτη θέση στον κλάδο, αποκτώντας ένα πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων. Από την άλλη πλευρά ενώ μέχρι τώρα τοπ δυνατό της χαρτί ήταν η δραστηριότητα της στον κλάδο του cash and carry, τα πράγματα αλλάζουν και τα σούπερ μάρκετ θα κατέχουν την μερίδα του λέοντος στις συνολικές της πωλήσεις.

Μεγαλύτερης όμως εμβέλειας και σημασίας λόγω του μεγέθους έχει η συμφωνία που συνυπέγραψαν την περασμένη Πέμπτη οι οικογένειες Σπύρου Σκλαβενίτη και Λεωνίδα Μαρινόπουλου.

Πρόκειται για συμφωνία η οποία αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο στην κορυφή, αλλά ευρύτερα στο ελληνικό λιανεμπόριο και και γενικότερα στην αγορά.

Η κατάσταση στις σχέσεις της Μαρινόπουλος ΑΕ με τους προμηθευτές της είχε οδηγηθεί στο απροχώρητο.

Πολλοί φοβούνταν τα χειρότερα και φυσικά η οικογένεια Μαρινόπουλου διακινδύνευε την φήμη και την αξιοπιστία της – πρόκειται για επιχειρηματική οικογένεια με περισσότερο από ένα αιώνα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το οριακό σημείο στο οποίο οδηγήθηκε την ανάγκασε τελικώς να λάβει δραστικές αποφάσεις προκειμένου να ανατρέψει τον κίνδυνο της καταστροφής.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο αποφάσισε να προτείνει στην οικογένεια Σκλάβενίτη την συγκρότηση κοινής εταιρεία – δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η επωνυμία της – στην οποία θα ενσωματωθούν τα 33 υπερμάρκετ που διαθέτει, με συνολικές πωλήσεις 325 εκατ. ευρώ το 2015.

Στη νέα εταιρεία η κάθε μία πλευρά θα κατέχει το 50%. Εχει ίσως ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι στη νέα εταιρεία ο όμιλος Μαρινόπουλου θα επιλέγει τον εκάστοτε μη εκτελεστικό Πρόεδρο του Δ.Σ. και ο όμιλος Σκλαβενίτη τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει ένας εκ των τριών αδελφών Σκλαβενίτη (Μαρίας, Γεράσιμου και Στέλιου) οι οποίοι σήμερα ασκούν την διοίκηση της Ι. & Σ. Σκλαβενίτη AEE.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο όλες οι διαδικασίες πρόκειται να τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα και εκτιμάται ότι σε διάστημα δύο μηνών θα έχουν ολοκληρωθεί.

Η οικογένεια Μαρινόπουλου εκτιμά ότι κατ΄ αυτό τον τρόπο θα κατορθώσει να βελτιώσει την ρευστότητα της αναθερμαίνοντας τις σχέσεις με τους προμηθευτές της και παράλληλα με αλλαγές στη διοικητική δομή της εταιρείας – αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης ο ως τώρα διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Βογιατζάκης και ήδη αναζητείται ο αντικαταστάτης του – οι οποίες όπως λέγεται στην αγορά θα είναι σαρωτικές, η εταιρεία θα κάνει ουσιαστικά επανεκκίνηση διαμορφώνοντας νέα στρατηγική.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι ιδιοκτήτης της Μαρινόπουλος ΑΕ είναι πλέον η οικογένεια Λεωνίδα Μαρινόπουλου και σημαίνοντα ρόλο στη διαχείριση της θα έχουν οι γιοί του, Δημήτρης και Γiώργος Μαρινόπουλος.

Τελευταία εξέλιξη στην Μαρινόπουλος ΑΕ είναι η διακοπή – χωρίς πολλές κουβέντες … – της συνεργασίας φραντσάιζ με ην Καρυπίδης ΑΕ.

Επρόκειτο για την εταιρεία που αγόρασε την Αρβανιτίδης και εν συνεχεία συνεργάστηκε την Μαρινόπουλος. Μία περίπτωση αρκετά περίεργη που εξέπληξε πολλούς όταν συνέβη.

Για τον όμιλο Σκλαβενίτη η τελευταία εξέλιξη είναι εξαιρετική, σημειώνουν οι πηγές της αγοράς, δεδομένου ότι πλέον εκτιμάται πως οι πωλήσεις του εφέτος θα υπερβούν τα 2 δις. ευρώ κατοχυρώνοντας την πρώτη θέση στον κλάδο, ενώ παράλληλα διαμορφώνεται το πλαίσιο μιάς νέας – εν δυνάμει – συμμαχίας με μία από τις κορυφαίες αλυσίδες του ελληνικού λιανεμπορίου.

Αναδεικνύεται έτσι η Σκλαβενίτης ΑΕΕ σε πρωταγωνιστή του ελληνικού λιανεμπορίου. Μεγάλες πρόσφατες εξαγορές της είναι η Χαλκιαδάκης ΑΕ και η Μάκρο ΑΕ.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ