Για πολλά χρόνια υπήρχε η φήμη ότι το συγκεκριμένο είδος (Οrchid mantis) γίνεται ένα με τις ορχιδέες ώστε να μπερδεύονται τα θηράματά...

«Αλογάκι της ορχιδέας»: Καταπληκτικές ικανότητες καμουφλάζ

Ανήκει στην οικογένεια των εντόμων που είναι γνωστά ως «αλογάκια της Παναγίας». Το συγκεκριμένο ονομάζεται «αλογάκι της ορχιδέας» επειδή είναι ένα είδος που του αρέσει να φωλιάζει στις ορχιδέες και να παγιδεύει εκεί τα θύματά του. Οπως διαπιστώθηκε, το συγκεκριμένο είδος έχει αναπτύξει καταπληκτικές ικανότητες καμουφλάζ αφού μπορεί να «μιμείται» τέλεια την ορχιδέα για να μπερδεύει τα θύματά του και να τα συλλαμβάνει.

Η ανακάλυψη

Για πολλά χρόνια υπήρχε η φήμη ότι το συγκεκριμένο είδος (Οrchid mantis) γίνεται ένα με τις ορχιδέες ώστε να μπερδεύονται τα θηράματά του και να το πλησιάζουν. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Macquarie στο Σίδνεϊ αποφάσισαν να διαπιστώσουν αν αυτό ισχύει και ανακάλυψαν ότι πράγματι το συγκεκριμένο έντομο κυριολεκτικά μετατρέπεται σε ορχιδέα για να πιάσει τη λεία του.

«Ηταν μια πολύ δύσκολη αποστολή αφού πραγματοποιήσαμε έρευνα σε ένα είδος που δεν είχε μελετηθεί στο παρελθόν. Ουσιαστικά δεν γνωρίζαμε τίποτε για αυτό το είδος και έπρεπε να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε από την αρχή τα πάντα» αναφέρει ο Τζέιμς Ο’Χάνλον, επικεφαλής της μελέτης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το «αλογάκι της ορχιδέας» είναι το πρώτο (γνωστό σε εμάς) σαρκοβόρο είδος που μιμείται τέλεια ένα λουλούδι για να πιάσει τη λεία του. Μάλιστα, από τη στιγμή που το υποψήφιο θύμα πέσει στην παγίδα και πλησιάσει το έντομο, η τύχη του είναι προδιαγεγραμμένη.

Το αλογάκι μπορεί να εγκλωβίζει και να εξοντώνει σε χρόνο dt τη λεία του. Ακινητοποιεί το θήραμα με το στόμα του και ταυτόχρονα το «αγκαλιάζει» με τα μακριά πόδια του που μοιάζουν με πριόνια χωρίς να του αφήνει κανένα περιθώριο διαφυγής. H έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «American Naturalist».

Αλογάκι ορχιδέας

Θοδωρής Λαΐνας, ΤΟ ΒΗΜΑ