Ρωσικό εμπάργκο: Άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων ζητά το ΥπΑΑΤ

Ρωσικό εμπάργκο: Άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων ζητά το ΥπΑΑΤ

Την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που είχαν οι Έλληνες παραγωγοί ροδακίνων και νεκταρινιών από το ρωσικό εμπάργκο ζήτησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Τα έκτακτα μέτρα που υιοθετήθηκαν πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», επισήμανε ο κ. Καρασμάνης, με την παρέμβασή του στο Συμβούλιο, «δεν βοήθησαν ιδιαίτερα, ούτε βελτίωσαν την κατάσταση για τους Έλληνες παραγωγούς ως προς την τιμή διάθεσης των προϊόντων τους, καθώς δεν έλαβαν υπόψη τους την περίοδο της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία και των αρνητικών συνεπειών της στις τιμές των ροδακίνων, πριν από το εμπάργκο.»

Για το λόγο αυτό ο Έλληνας Υπουργός ζήτησε την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων, καθώς και κάθε άλλου εργαλείου που διαθέτει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για την ομαλή λειτουργία των αγορών, τονίζοντας πως η κινητοποίηση κάθε διαθέσιμου κοινοτικού πόρου για την αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει αυτή την περίοδο να θεωρείται ως δεδομένη.

«Οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν και τα όποια πρόσθετα μέτρα ληφθούν, πρέπει να είναι στοχευμένα στους παραγωγικούς τομείς και στις περιφέρειες που θίγονται ιδιαίτερα», υπογράμμισε ο κ. Καρασμάνης, «ώστε να αποφευχθούν ακραίες καταστάσεις και προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να συνεχίσουν ομαλά την παραγωγική τους δραστηριότητα, που στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για μονοκαλλιέργεια-δενδροκαλλιέργεια και μοναδική πηγή εισοδήματος».

Με την παρέμβαση του Έλληνα Υπουργού, αλλά και τις τοποθετήσεις των κρατών μελών, όπως και του Επιτρόπου Γεωργίας και της ιταλικής προεδρίας, άνοιξε πλέον η συζήτηση για την άμεση ενεργοποίηση του ταμείου διαχείρισης κρίσεων.

Παράλληλα:

  • Συνεχίζεται η εξεύρεση περαιτέρω μέτρων από την Επιτροπή προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κρατών μελών.
  • Διερευνώνται τρόποι για παροχή στοχευμένων άμεσων αποζημιώσεων στους παραγωγούς με στενή παρακολούθηση της αγοράς.
  • Εξετάζονται προτάσεις για την εξεύρεση πόρων με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης και εκτός του γεωργικού προϋπολογισμού.