Αν το φάω θα πάθω κάτι;;;

Αν το φάω θα πάθω κάτι;;;

του Κώστα Λύρηemail: info@kostasliris.com

Τελικά τι είναι αυτό , που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας ;

Παραθέτω την παρακάτω στιχομυθία , στο γραφείο μου πριν μερικές ημέρες, όταν ένας παραγωγός , μου ζήτησε να αξιολογήσω το λάδι του …..

— σας παρακαλώ να δείτε το λάδι μου (εξετάσετε )

— ευχαρίστως … λυπάμαι μα αυτό είναι περσινής εσοδείας και είναι αλλοιωμένο.

— τι έχει ;

— έχει έντονα γευστικά ελαττώματα και σίγουρα, αν κάνετε και μια χημική ανάλυση θα το βρείτε έκτος προδιαγραφών

— εγώ από αυτό τρώω και πουλάω κιόλας

— το ότι το τρώτε δεν σημαίνει ότι είναι καλό, θα έλεγα να μην το τρώτε και να χρησιμοποιείτε φρέσκο λάδι και φυσικά να μην το διαθέτετε, γιατί πλέον δεν είναι βρώσιμο

— δηλαδή άμα συνεχίσω να το τρώω θα πάθω κάτι;;;;;

εδώ εγώ  σηκώνω τα χέρια ψηλά …… !!!!!!

Σας φαίνεται παράξενο; Το έχετε ακούσει;

Πρόκειται για πραγματικό γεγονός!!

Μου έχει ξανασυμβεί  στο παρελθόν, πολλές φορές, όταν ως υπεύθυνος ποιοτικού έλεγχου χρειάστηκε να απορρίψω την αγορά ποσοτήτων ελαιολάδου, άπλα διότι ήταν έκτος των προδιαγραφών του εξαιρετικού παρθένου. Συχνά, ήρθα αντιμέτωπος με την ερώτηση: μα τι έχει; λάδι είναι; εγώ το τρώω ! μια χαρά είναι.

Θέλετε να ακούσετε και κάτι ακόμα;

Στιχομυθία σε κατάστημα πώλησης φυτοφαρμάκων.

Παραγωγός απευθύνεται προς τον γεωπόνο :

— παλικάρι να σε ρωτήσω, πριν τρεις μέρες ράντισα τομάτες και μελιτζάνες με  Α……(γνωστό φυτοπροστατευτικό νομιμότατο!)  άλλα το κουτί γράφει 20 μέρες για την συγκομιδή

— σωστά γράφει, πως μπορώ να σας βοηθήσω;

— έχουνε γίνει και είναι κρίμα να τα πετάξω

— πρέπει να περιμένετε να περάσουν 20 ήμερες για να κόψετε

— άμα τα φάω θα πάθω τίποτα;

ΣΥΝΕΒΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ !!!

Αυτή είναι δυστυχώς η νοοτροπία πολλών παραγωγών και όχι μόνο! Μια νοοτροπία που εγώ προσωπικά δεν μπορώ ούτε να δικαιολογήσω ούτε να καταλάβω .

Ακόμα και αν προσπαθήσω να την καταλάβω, τις δύσκολες μέρες που ζούμε, πάλι δεν μπορώ να διανοηθώ, ότι κάποιος επιμένει να καταναλώσει κάτι,  το οποίο είναι αλλοιωμένο ή ακόμα και άκρως επικίνδυνο, εξαιτίας παρουσίας υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, προκείμενου να εξοικονομήσει μερικά χρήματα. Δεν είναι ότι είναι άπλα ασυνείδητος και δεν τον ενδιαφέρει, για τον συνάνθρωπο του, που θα του πουλήσει μειονεκτικό ή επικίνδυνο προϊόν, άλλα το καταναλώνει και ο ίδιος!! προκειμένου να μην ζημιωθεί…..

Αυτό μας δίνει μια μικρή γεύση του τι μπορεί να συμβαίνει κάθε μέρα σε μικρές ή μεγάλες συναλλαγές, που έχουν να κάνουν με την αγοροπωλησία  γεωργικών προϊόντων και γενικότερα τροφίμων.

Όλοι μας, κυρίως οι μεγαλύτεροι στην ηλικία, ψάχνομε διαρκώς να βρούμε και να προμηθευτούμε τρόφιμα αγνά, καθαρά, από μικρούς παράγωγους, από λαϊκές αγορές, από το ”χωριό” , ώστε να τρώμε αγνά και καθαρά. Πόσο αγνά και καθαρά όμως τελικά τρώμε, μέσα από αυτούς τους προμηθευτές;

Προσοχή !! Με αυτό, δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να βάλω στο ίδιο καζάνι τους μικρούς ευσυνείδητους παράγωγους, που πραγματικά παράγουν εξαιρετικής  ποιότητας προϊόντα!!

Έρχεται όμως εύλογο το ερώτημα, ποσό ”καθαρά” είναι όλα αυτά που βρίσκουμε στην αγορά ή απ’ ευθείας από παράγωγους;

Ποσό εξαιρετικό παρθένο, είναι το ελαιόλαδο που αγοράσαμε, από το χωριό; Είδαμε καμιά χημική και οργανοληπτική ανάλυση να το συνοδεύει, ή δεχθήκαμε a priori την δήλωση του ξάδελφου: είναι σκέτο άρωμα!!!!

Πόσο υγιές είναι το αρνί, που παίρνουμε από το χωριό, για το Πάσχα; Το εξέτασε κάποιος κτηνίατρος; Είδαμε τον χώρο που ζούσε; Ποσό καθαρός ήταν; ‘Η μας αρκεί η δήλωση: μέχρι χτες γάλα έπινε …..!!!!

Πόσο ασφαλή είναι τα αβγά, που μας στέλνουν πάλι από το χωριό;  Γνωρίζουμε τις συνθήκες στις οποίες ζουν οι κότες; Τι τρώνε; Πόσες μέρες τα έχουν γεννήσει; ‘Εχουν κάνει ποτέ κανένα εμβόλιο; Ή και εδώ μας αρκεί η εικόνα της γιαγιάς να λέει: παιδάκι μου τώρα τα μάζεψα!!!

Ας σκεφτούμε και ας αποφασίσουμε, τι είναι αυτό που  τελικά ζητάμε όταν αγοράζουμε τρόφιμα !

Η ασφάλεια, είναι αυτή που προέχει!

Το εφαρμοζόμενο σύστημα ποιότητας, η πιστοποίησή του, η επαλήθευση του, η τεκμηρίωση και ο διαρκής και ενδελεχής έλεγχος, είναι αυτά, που θα μας δώσουν ένα ασφαλές προϊόν!!!

Ο αυτοέλεγχος και η καταγραφή, στο πεδίο παραγωγής είναι αυτά, που πραγματικά μετράνε!!

Σήμερα είναι αδιανόητο, να θέτουμε σε οποιονδήποτε διατροφικό κίνδυνο τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε, για αυτό, την επόμενη φορά, που θα ψωνίσουμε ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί και ας μην εμπιστευόμαστε άγνωστους σε εμάς προμηθευτές, ας ζητάμε να δούμε, έστω μια ταυτότητα, μια ετικέτα που θα αναγραφεί τα στοιχεία του παραγωγού ή του φορέα πιστοποίησης, ώστε να υπάρχει ένα αντίκρισμα απέναντι, από την γενικότερη βιτρίνα.

Ζούμε σε μια χώρα, που έχουμε το ευτύχημα να διαθέτουμε μια τεράστια βιοποικιλότητα, που μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή τεράστιας ποικιλίας τροφίμων υψηλής διατροφικής άξιας, ιδανικά για να τυποποιούνται και να διαθέτονται, από μικρούς επιλεγμένους παραγωγούς και μικρούς συνεταιρισμούς παραγωγών.

Το θέμα είναι, ότι πρέπει να γίνει συνείδηση η παραγωγή ασφαλών, προς κατανάλωση τρόφιμων!!!!!