Αναδιάρθρωση αμπελώνων: Ποιες ποικιλίες επέλεξαν οι παραγωγοί – Χρηματοδότηση μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης

Αναδιάρθρωση αμπελώνων: Ποιες ποικιλίες επέλεξαν οι παραγωγοί – Χρηματοδότηση μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης

Τις λευκές ελληνικές ποικιλίες έναντι των ξενικών προτιμούν οι έλληνες παραγωγοί, αμπελουργοί και οινοποιοί κατά την αναδιάρθρωση των αμπελώνων. Αντίθετα, όσον αφορά τις ερυθρές ποικιλίες επιλέγουν τις ξενικές έναντι των ελληνικών, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος Αμπέλου και Ελαίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το διάστημα 2004 – 2015, τα οποία επεξεργάστηκε η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Από τις λευκές ποικιλίες στις αναδιαρθρώσεις που έγιναν, έχει προτιμηθεί το σαββατιανό (24%) και από τις ερυθρές ξεχώρισαν το cabernet sauvignon (18,4%), το merlot (17%) και το syrah (16,2%). Οσο για τις ερυθρωπές ποικιλίες κυριάρχησε ο ροδίτης με ποσοστό 82,87%.

Στις περιοχές που υλοποίησαν προγράμματα αναδιάρθρωσης αμπελώνων, πρώτος (σε στρέμματα) κατατάσσεται ο Νομός Αχαΐας με τον ροδίτη να ξεχωρίζει. Ακολουθούν ο νομοί Βοιωτίας, Ηρακλείου, Αρκαδίας, Φλώρινας και Λάρισας.

Στόχος των αναδιαρθρώσεων είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αντικαθιστώντας το παλαιό αμπελουργικό δυναμικό με νέες ποικιλίες αμπέλου, οι οποίες έχουν αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και είναι ποιοτικά αναβαθμισμένες.

Χρηματοδότηση μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης

Η ΚΕΟΣΟΕ έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τη χρηματοδότηση των νέων αδειών φύτευσης για την εγκατάσταση αμπελώνων από τα Σχέδια Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και μετά την τελευταία συνάντηση με τον κ. Αποστόλου, προ δεκαημέρου, διαφαίνεται ότι υπάρχει τελικά συμφωνία με τις διαχειριστικές αρχές, αλλά και με το Τμήμα Αμπέλου του υπουργείου.

Η προσπάθεια της Ενωσης είχε ξεκινήσει πριν από περίπου δύο χρόνια ώστε με την έναρξη του νέου καθεστώτος χορήγησης αδειών φύτευσης για περίπου 6.200 στρέμματα ετησίως (το 1% του συνόλου των ελληνικών αμπελώνων) οι έλληνες αμπελουργοί να έχουν τη στήριξη των κοινοτικών ενισχύσεων.

Σε συνεργασία με το υπουργείο είχαν γίνει προσπάθειες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι νέες φυτεύσεις αμπέλων μέσω των προγραμμάτων Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων, δεδομένου ότι δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη. Εγιναν γραπτές παρεμβάσεις προς τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά οι απαντήσεις ήταν κάθε φορά αρνητικές.

«Ετσι, το 2016, αν και οι αιτήσεις για νέες άδειες φύτευσης κάλυψαν κατά πολύ τα 6.200 στρέμματα (έφτασαν τα 23.000 στρέμματα), τελικά, σήμερα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων λίγοι παραγωγοί έχουν προχωρήσει τη διαδικασία σε μόλις 3.500 στρέμματα. Γι’ αυτόν τον λόγο ζητήσαμε από τον κ. Αποστόλου να ενταχθεί η χρηματοδότηση εγκατάστασης αμπελώνων οινοσταφύλων στα Σχέδια Βελτίωσης» σημειώνει ο κ. Μάρκου. Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας των οινοπαραγωγών, το κόστος είναι τεράστιο, κυρίως για τους μικρομεσαίους αγρότες, διότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ, απαιτούνται 1.200 με 1.500 ευρώ ανά στρέμμα.

«Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η τροποποίηση ή η κατάργηση της ΥΑ 1415/28732-6/3/13 στην οποία περιγράφονται οι δενδρώδεις καλλιέργειες που είναι επιλέξιμες για ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης. Σε αυτές όμως δεν περιλαμβάνονται οι αμπελώνες οινοποιήσιμων ποικιλιών. Πρέπει να προστεθούν, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στις δράσεις του ΠΑΑ» τονίζει ο κ. Μάρκου. Τα τελευταία 15 με 20 χρόνια χάθηκε το 25% της παραγωγής οίνου. «Πριν από μια εικοσαετία ο ελληνικός αμπελώνας έφτανε τα 900.000 στρέμματα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ