Ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας, αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών γεωργικών προϊόντων

Ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας, αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών γεωργικών προϊόντων

Αυξητική παρέμεινε η τάση για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής  και για τον Αύγουστο του 2017, αυξάνοντας περαιτέρω το εμπορικό ισοζύγιο στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής αυξήθηκαν σε 11,5 δισ. € τον Αύγουστο του 2017, αύξηση 8% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2017. Οι υψηλότερες αυξήσεις των μηνιαίων εξαγωγών ήταν πάλι προς τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στις εξαγωγές κρασιού, βερμούτ και στις σκόνες γάλακτος.

Αύξηση ωστόσο σημειώθηκε και στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ κατά 4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με αποτέλεσμα το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου γεωργικών προϊόντων και τροφίμων να είναι 2,4 δισ. €.

Ανακάπτει η ρωσική αγορά

Η Ρωσία είναι ο 4ος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ. Η απαγόρευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μια σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων διατροφής το 2014 προκάλεσε πτώση του εμπορίου. Ωστόσο, χάρη στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στη Ρωσία και στην αυξημένη ζήτηση στον οίνο, τα οινοπνευματώδη ποτά και τα λικέρ, τη σοκολάτα και τα παρασκευάσματα διατροφής, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14%, προσθέτοντας 773 εκατ. € για το έτος 2017.

Τέλος, λόγω του χαμηλότερου επιπέδου εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής από τη Ρωσία, το πλεόνασμα εμπορίου γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ με τη Ρωσία ανήλθε σε 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017, αύξηση κατά 905 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2016.