Ανακάμπτει η πορτογαλική αγορά ελαιολάδου – Υψηλό το ποσοστό αυτάρκειας

Ανακάμπτει η πορτογαλική αγορά ελαιολάδου – Υψηλό το ποσοστό αυτάρκειας

Επιμέλεια: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η Πορτογαλία είναι σχεδόν αυτάρκης σε ελαιόλαδο, ωστόσο, η παραγωγή δεν επαρκεί για την κάλυψη της εξωτερικής ζήτησης.

Η Πορτογαλία εισάγει ελαιόλαδο φθηνότερα και το εξάγει ακριβότερα. Έτσι, το πρώτο 8μηνο 2015 η μέση τιμή εξαγωγής ελαιολάδου ανήλθε  σε 3,48 €/kg, τιμή η οποία είναι κατά 19% υψηλότερη από την μέση τιμή εισαγωγής (2,92€/kg).

Οι βασικότεροι πελάτες του πορτογαλικού ελαιολάδου (σε όρους ποσοτήτων) είναι:

  • η Ισπανία (42%),
  • η Βραζιλία (32,5%),
  • η Ιταλία (11%),
  • η Γαλλία (4,6%) και
  • η Αγκόλα (3,2%).

Τη χρονιά 2014/2015 η πορτογαλική παραγωγή ελαιολάδου μειώθηκε σημαντικά από 92 χιλ.τόνους σε 61χιλ.τόνους. Όμως, το Διεθνές Συμβούλιο ελαιολάδου εκτιμά ότι το 2015/2016 η πορτογαλική παραγωγή θα ανακάμψει και θα επανέλθει στο επίπεδο των 90 χιλ. τόνων.

Υψηλό ποσοστό αυτάρκειας

Ο βαθμός αυτάρκειας της Πορτογαλίας σε ελαιόλαδο ξεπερνά το 90%, χάρις στην σημαντική τοπική παραγωγή, η οποία αποτελεί το 2,4% της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης ελαιολάδου. Εξάλλου, το ελαιόλαδο είναι παραδοσιακό πορτογαλικό προϊόν και από τα βασικά προϊόντα διατροφής των Πορτογάλων, με μέση ετήσια κατανάλωση ίση με 7,8lt/έτος/άτομο).

Η ελαιοκομική χρονιά 2014/2015 δεν ήταν καλή για την Πορτογαλία, με αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής και την αύξηση των εισαγωγών ελαιολάδου. Η άνοδος των εισαγωγών, κυρίως από τρίτες χώρες, οφείλεται στην συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής κατά 35% κατά την ελαιοκομική χρονιά 2014/2015. Οι εισαγόμενες ποσότητες προήλθαν σε ποσοστό 88,6% από χώρες της ΕΕ, με σημαντικότερο προμηθευτή την Ισπανία με ποσοστό 87,4% επί του συνόλου. Ακολουθεί η Τυνησία με ποσοστό 9,5%, το Μαρόκο (1,45%), η Γαλλία (0,75%), η Ιταλία (0,42%), η Χιλή (0,26%), το Περού (0,22%), κλπ. Ουσιαστικά η αύξηση των αναγκών για εισαγωγές καλύφθηκε από την Τυνησία, από όπου εισήχθησαν 7.177 τόνοι, (έναντι μηδενικών εισαγωγών από την χώρα αυτή το αντίστοιχο διάστημα 2014), με μέση τιμή ανά κιλό 2,84ευρώ.

Ελληνικό ελαιόλαδο στην Πορτογαλία

Το ελληνικό ελαιόλαδο δεν είναι ευρέως γνωστό στην πορτογαλική αγορά. Ούτως ή άλλως οι Πορτογάλοι καταναλωτές προτιμούν το τοπικό ελαιόλαδο, το οποίο θεωρούν απαράμιλλης ποιότητας.

Το ελληνικό ελαιόλαδο έλαβε κάποια προβολή στην πορτογαλική αγορά το 2012, όταν ελαιόλαδο της εταιρείας Κύκλωπας ΑΕ κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία φρουτώδους αγουρέλαιου μεσαίας έντασης στον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου που διοργανώνει ετησίως ο πορτογαλικός Οίκος του Ελαιολάδου.

Οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να συμμετέχουν στον παραπάνω διαγωνισμό, ειδικά δεδομένου του μηδενικού κόστους συμμετοχής. Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται στην πόλη Beja της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο της Αγροτικής Έκθεσης OVIBEJA (τέλη Απριλίου).

Προοπτική στην πορτογαλική αγορά μπορεί να έχει η προσφορά ελαιολάδου σε συσκευασία gourmet, βιολογικού ή και σε συσκευασία ιδιωτικής ετικέτας. Σε κάθε περίπτωση, η προβολή του ελληνικού ελαιολάδου στην Πορτογαλία προϋποθέτει την ενεργό δραστηριοποίηση των ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών, με συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις αγροτικών προϊόντων, τροφίμων-ποτών και πραγματοποίηση αποστολών, σε επίπεδο επιχειρήσεων ή φορέων.