Ανάκληση αλιεύματος λόγω παρουσίας τοξίνης

Ανάκληση αλιεύματος λόγω παρουσίας τοξίνης

Ο Ε.Φ.Ε.Τ.  στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί, διαπίστωσε ότι το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «CAVOS», τόνος σε λάδι, καθαρού βάρους 160g, στραγγισμένου βάρους 104g, με ημερομηνία παρασκευής 27/07/16 και ημερομηνία λήξης 27/07/21, προϊόν Ινδονησίας INDONESIE 343.02 B/C με ενδείξεις TMSCO EQ727, το οποίο εισάγεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Δ. & Ν. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Α.Ε., με έδρα στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, 57022 Σίνδος, βρέθηκε να περιέχει την τοξίνη ισταμίνη σε τιμή που υπερέβαινε το ανώτατο όριο.

Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ισταμίνης προκαλεί ένα είδος τροφικής δηλητηρίασης (σκομβροειδής δηλητηρίαση), ιδιαίτερα σοβαρής, με συνέπεια συχνά ο ασθενής να χρειάζεται νοσηλεία. Μάλιστα τα συμπτώματα ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζουν ακόμη και με εκείνα του εμφράγματος.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση-απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Oι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.