Αίγυπτος: Η αναβίωση της μικρής οινοποιίας μέσω της συνεργασίας

Αίγυπτος: Η αναβίωση της μικρής οινοποιίας μέσω της συνεργασίας

Οι παραγωγοί οργανικού κρασιού καλλιεργούν τα τοπικά σταφύλια κοντά στους φαραωνικούς τάφους της κεντρικής Αιγύπτου, οι οινοπαραγωγοί στο Δέλτα του Νείλου έχουν εκσυγχρονίσει τα οινοποιεία της περιοχής, ενώ στα ξενοδοχεία του Καΐρου οι τουρίστες απολαμβάνουν το γλυκόπιοτο κρασί.

Oλα αυτά αποτελούν τα επιμέρους μέρη μιας συλλογικής προσπάθειας να αναβιώσει η μικρή οινοποιία της Αιγύπτου, η οποία συνήθως απευθύνεται στους τουρίστες. Οι δύο βασικοί οινοπαραγωγοί της χώρας ωφελούνται από το δασμολογικό καθεστώς που αποτρέπει την εισαγωγή κρασιών. Παράλληλα, όμως, αντιμετωπίζουν μία πρόκληση: την καλλιέργεια κλημάτων στην καυτή έρημο και στη συνέχεια την προώθηση των προϊόντων σε μία ιδιαίτερα συντηρητική μουσουλμανική χώρα.

Το Κουρούμ του Νείλου είναι ένα οργανικό οινοποιείο κοντά στην Ελ Γκούνα της Ερυθράς Θάλασσας. Οι οινοπαραγωγοί φύτεψαν 480 στρέμματα σταφύλια Μπανάτι, μία ποικιλία που χρησιμοποιείται για το λευκό Μποσολέιγ. Το οινοποιείο βρίσκεται σε μικρή απόσταση βορείως του Μπενί Χασάν, όπου εντοπίζονται και οι τάφοι των Φαραώ.

Ο Λαμπίμπ Καλάς, ο Λιβανέζος διευθυντής του οινοποιείου, υπογραμμίζει ότι οι ειδικοί προσδοκούσαν τη δημιουργία ενός αυθεντικού τοπικού κρασιού.

«Οταν κάποιος τουρίστας φτάνει σε ξένη χώρα, θέλει να φάει τα εθνικά φαγητά και να πιει τα εθνικά ποτά. Οταν φτάνει στην Αίγυπτο, όμως, πίνει κρασί που δεν είναι αιγυπτιακό και αυτό είναι ντροπή», καταλήγει ο Καλάς.

Το Κουρούμ διαθέτει και ένα πολύ μεγάλο αμπελώνα βορείως του Καΐρου όπου καλλιεργούνται οι εισαγόμενες ποικιλίες σταφυλιού για τη σειρά «Jardin du Nil». Οι καλλιεργητές βασίζονται στα αρδευτικά συστήματα και πρέπει να επιτυγχάνουν πάντα μία ευαίσθητη ισορροπία, χορηγώντας στα φυτά το απαραίτητο για την επιβίωση νερό χωρίς να αλλοιώσουν τη γεύση των καρπών.

Είναι βέβαιο ότι η Αίγυπτος δεν πρόκειται να αναδειχθεί σε μεγάλη οινοπαραγωγό δύναμη ούτε θα απειλήσει χώρες, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ και η Ιταλία. Αλλά όπως τονίζει ο Καλάς το οινοποιείο κατάφερε να δημιουργήσει ένα αυθεντικό και ευχάριστο προϊόν.

Τα κρασιά Jardin du Nil κερδίζουν διακρίσεις και μετάλλια σε ευρωπαϊκές εκθέσεις, όπως και σε διαγωνισμούς περιοδικών.

Η ιστορία της οινοπαραγωγής έχει βαθιά τις ρίζες της στην ιστορία της Αιγύπτου καθώς άνθησε και στα αρχαία χρόνια, ενώ μετά τον 7ο αιώνα μ.Χ. παρήκμασε. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή των Ελλήνων στην αιγυπτιακή οινοποιία. Χαρακτηριστικά, το 1882, ο Ελληνας επιχειρηματίας, Νέστωρ Τσανακλής, δημιούργησε οινοποιείο στο Δέλτα του Νείλου με κλήματα που είχαν ανατραφεί από τα νερά των πλημμυρών του ποταμού. Το οινοποιείο κρατικοποιήθηκε το 1960 και εντέλει εγκαταλείφθηκε. Στα τέλη του 1990 αποκρατικοποιήθηκε και εντός ολίγου χρόνου τα αμπέλια Τσανακλή αγοράστηκαν από την ποτοποιία Αλ Αχράμ, τον μεγαλύτερο παραγωγό μπίρας της Αιγύπτου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ