Αναζήτηση εργατικών χεριών για την παραγωγή κανέλας

Αναζήτηση εργατικών χεριών για την παραγωγή κανέλας

O Γουϊγίτ Τζαγιατιλέκε κοιτάει με περηφάνια τα χωράφια του. Καλλιεργεί περισσότερα από 19 εκτάρια με δέντρα κανέλας στην περιοχή Κοσγκόντα της νοτιοδυτικής Σρι Λάνκα. «Η αγορά είναι εξαιρετική για εμάς, η ζήτηση ξεπερνάει την προσφορά σε ολόκληρο τον κόσμο» λέει ο 55χρονος επιχειρηματίας. Το μόνο που τον απασχολεί αυτήν την περίοδο είναι ότι δεν θα βρει αρκετούς νέους ανθρώπους να δουλέψουν στις καλλιέργειές του.

Η Σρι Λάνκα, γνωστότερη πρωτύτερα ως Κεϋλάνη, είναι η χώρα από την οποία κατάγεται το δέντρο της κανέλας και στην οποία παράγεται το 80% του μυρωδάτου αυτού μπαχαρικού. «Μπορούμε να επιβληθούμε καλά στην αγορά» λέει ο Νάντα Κοχόνα, πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών The Spice Council στο Κολόμπο, πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα. Η παραγωγή κανέλας είναι μια εξαιρετικά προσοδοφόρα καλλιέργεια. «Θα μπορούσαμε να πουλάμε πολύ περισσότερο κυρίως διότι η ζήτηση αυξάνεται στη Νότια και Κεντρική Αμερική» λέει. Πολλοί Μεξικανοί πίνουν το πρωί το τσάι τους με ένα κομματάκι κανέλα.

Αναζήτηση εργατικών χεριών

Ο κλάδος αναζητά ανθρώπους να εργαστούν στην αποφλοίωση των δέντρων. «Έχουμε 30.000 ανθρώπους αλλά θα χρειαζόμασταν 70.000» τονίζει ο Νάντα Κοχόνα. Αλλά και η καλλιέργεια πιπεριού ανθεί στο νησί του Ινδικού Ωκεανού. Οι καλλιεργητές επενδύουν τα κέρδη τους συχνά στην επέκταση των φυτειών, με στόχο να αυξήσουν την παραγωγή τον επόμενο χρόνο. Η καλλιέργεια πιπεριού στη Σρι Λάνκα εκτείνεται σε περίπου 33.000 εκτάρια.

O Γουϊγίτ Τζαγιατιλέκε βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον. Η οικογένειά του έχει παράδοση πέντε γενεών. Οι καλλιέργειές τους εκτείνονται γύρω από την παλιά έπαυλη, ηλικίας 150 χρόνων. Το σπίτι είναι διακοσμημένο με παλιά έπιπλα τικ και ασπρόμαυρες φωτογραφίες των προγόνων. «Η κόρη μου θα αναλάβει μια λαμπρή επιχείρηση» λέει με περηφάνια.

Αύξηση των τιμών τα επόμενα χρόνια

Το 60% των μπαχαρικών χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων. Το 2014 ο τζίρος άγγιξε τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και η τάση είναι αυξητική.

Τα επόμενα χρόνια όμως οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Οι προοπτικές για τις σοδειές του πιπεριού στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα δεν είναι καλές και αυτό αυξάνει τις τιμές. Αύξηση των τιμών αναμένεται και για το κύμινο και το σκόρδο.

Μαρία Ρηγούτσου (DPA)