Σε αναζήτηση λύσης για την αντιμετώπιση της ασθένειας που μαστίζει την ελιά

Σε αναζήτηση λύσης για την αντιμετώπιση της ασθένειας που μαστίζει την ελιά

Με βάση και τη μελέτη της EFSA η οποία προειδοποιεί ότι το βακτήριο xylella fastidiosa μπορεί να επεκταθεί σε ελαιώνες άλλων χωρών της Ε.Ε. και να προκαλέσει σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειες έως και την πλήρη εξαφάνιση τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αποψίλωση 11 εκατ. ελαιόδεντρων στη νότια Ιταλία για να περιοριστεί η επέκταση του βακτηρίου.

Η προσβολή από το βακτήριο η οποία γίνεται μέσω εντόμων, έχει καταστρέψει περισσότερες από 296.000 στρέμματα ελαιώνων στην περιοχή Σαλέντο στη νότια Ιταλία.

Διχασμένα τα κράτη μέλη

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται διχασμένα όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας που μαστίζει την ελιά στην Ιταλία.

Ειδικοί από τα 28 ευρωπαϊκά κράτη μέλη συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος του βακτηρίου xylella fastidiosa, ωστόσο δεν κατόρθωσαν να φτάσουν σε συμφωνία.

«Χρειάζονται και άλλες διαπραγματεύσεις και συζητήσεις για να φτάσουμε σε μία κοινή θέση», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στα ευρωπαϊκά μέσα.

Η Γαλλία και η Ισπανία επιθυμούν την εφαρμογή μίας σκληρής γραμμής, φοβούμενες για τους δικούς τους ελαιώνες, καθώς και για τα αμπέλια και εσπεριδοειδή, τα οποία μπορούν επίσης να μολυνθούν από τα βακτήρια μέσω των εντόμων.

Ωστόσο η Ιταλία εμφανίζεται λιγότερο πρόθυμη να λάβει δραστικά μέτρα, καθώς οι ελαιοπαραγωγοί αντιδρούν στην καταστροφή αιωνόβιων, παραδοσιακών ελαιώνων. Η Ιταλία δε θα μπορέσει να σταματήσει τα πιο σκληρά μέτρα μόνη της, καθώς η ψηφοφορία θα κριθεί κατά πλειοψηφία.

Μία νέα συνάντηση των ευρωπαίων αξιωματούχων έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

Διαβάστε επίσης:

Βακτήριο απειλεί ελαιόδεντρα και δεκάδες άλλα είδη φυτών, προειδοποιεί η EFSA