Ανησυχία για ομαλή διάθεση ελληνικών φρούτων-λαχανικών στη Ρωσία

Να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση η ελληνική πολιτειά προς διαφύλαξη και προστασία της ομαλής διάθεσής των ελληνικών προϊόντων, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, μέσω του ειδικού Συμβούλου κ.Πολυχρονάκη.

Σε κλίμα αυξανόμενης αβεβαιότητας εξακολουθούν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των φρούτων και των λαχανικών να παρακολουθούν την ουκρανική κρίση.

Η αναμενόμενη βεβαιότητα ότι ενδεχόμενες πρόσθετες κυρώσεις από πλευράς Ε.Ε. στη Ρωσία  θα προκαλέσουν αντίποινα που θα επιφέρουν μεγάλο πλήγμα σε έναν από τους δυναμικότερους κλάδους του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου, έρχεται να ενισχυθεί από την είδηση ότι η φυτοϋγειονομική  αρχή ελέγχου της Ρωσίας (Rosselkoznadzor) προειδοποίησε ότι μπορεί να απαγορεύσει την εισαγωγή των φρούτων, των λαχανικών και τα μούρα από την Πολωνία λόγω καταλοίπων φυτοφαρμάκων και νιτρικών.

Σημειωτέον ότι η Πολωνία είναι σημαντική χώρα εξαγωγής  φρούτων  στη Ρωσία (μήλων κυρίως). Η συνολική αξία εξαγωγών φρούτων και λαχανικών της χώρας προς τη Ρωσία υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.