Άνθη στην έρημο

Άνθη στην έρημο

ΒΙΝΤΕΟ

Η κοιλάδα του θανάτου, όπως άλλωστε μαρτυρά και το όνομά της, είναι ένα από τα πιο αφιλόξενα μέρη της γης. Βρίσκεται νοτιανατολικά της οροσειράς Σιέρρα Νεβάδα στην έρημο Μοχάβι και αποτελεί στο μεγαλύτερό της μέρος του Εθνικού Πάρκου της Κοιλάδας του Θανάτου.

Η κοιλάδα του θανάτου είναι η θερμότερη περιοχή του κόσμου, οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες της ξεπερνούν τους 51 ° C υπό σκιά και σπάνια πέφτουν κάτω από τους 21° C. Πριν από έναν αιώνα ο υδράργυρος είχε σκαρφαλώσει στους 56,7 βαθμούς Κελσίου στην Κοιλάδα και αυτή είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ όχι μόνον εκεί αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η θερμοκρασία του εδάφους έχει φτάσει στο καυτό επίπεδο των 94 βαθμών, 6 βαθμούς κάτω από το σημείο βρασμού του νερού.

Η μέση ετήσια βροχόπτωσή στην περιοχή δεν ξεπερνά  τα πέντε εκατοστά, ενώ μερικές χρονιές δεν βρέχει καθόλου. Υπάρχουν βέβαια και χειρότερα, τα πρωτεία για το πιο ξηρό μέρος στον κόσμο κατέχει η περιοχή Quillagua στην έρημο της Atacama στην Χιλή όπου η μέση ετήσια βροχόπτωση για την περίοδο απο το 1964 μέχρι το 2001 ήταν 0,55 χιλιοστά.

Για να έχουμε μια ένδειξη της τάξης μεγέθους του τι σημαίνουν πέντε εκατοστά ετήσιας βροχής ας λάβουμε υπόψην ότι στην Κύπρο το αντίστοιχο μέγεθος είναι περίπου 48 εκατοστά, ενώ η πιο ξηρή χρονιά που έχει καταγραφεί ήταν το 1973 με 18,2 εκατοστά βροχόπτωσης.

Οι χαμηλότερες περιοχές της κοιλάδας είναι πεδιάδες άλατος, χωρίς βλάστηση, ενώ οι υψηλότερες περιοχές της περιέχουν ένα μείγμα άμμου και κόκκων άλατος και σχηματίζουν περιστασιακά θίνες.

Η κοιλάδα του θανάτου ανακηρύχτηκε εθνικό μνημείο το 1933. Τα όριά της επεκτάθηκαν σταδιακά και συμπεριέλαβαν 13 εκατομμύρια στρέμματα. Το 1994, αυτή η περιοχή έγινε το Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και θα περίμενε κανείς η ζωή σε αυτήν την τόσο σκληρή έρημο να είναι υποτυπώδης, δεν συμβαίνει αυτό. Έχει την δική της, προσαρμοσμένη στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, βιοποικιλότητα. Κάποιες χρονιές, η κοιλάδα του θανάτου προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα από ανθισμένα αγριολούλουδα.

Σπόροι που βρίσκονται σε κατάσταση ληθάργου στο έδαφος, μερικές φορές επί δεκαετίες, όταν θα παρουσιαστεί ο ιδανικός συνδυασμός βροχόπτωσης και θερμοκρασίας θα φυτρώσουν μεταμορφώνοντας την έρημο. «Περνούν πολλά χρόνια χωρίς να δούμε καθόλου άνθη», λένε οι βοτανολόγοι της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων.

Πηγή: ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ