Αλβανία: Απαγόρευση της δασικής εκμετάλλευσης για 10 χρόνια

Αλβανία: Απαγόρευση της δασικής εκμετάλλευσης για 10 χρόνια

Απαγορεύεται, για τουλάχιστον δέκα χρόνια, η δασική εκμετάλλευση στην Αλβανία, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την καλπάζουσα αποψίλωση των δασών της. Γι’ αυτό τον λόγο, προκειμένου να μπορέσει να προλάβει μία περιβαλλοντική καταστροφή, η χώρα απαγόρευσε για την επόμενη δεκαετία τη δασική εκμετάλλευση.

Η καινούργια νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε από 101 εκ των 140 βουλευτών της αλβανικής βουλής, επιβάλλει δεκαετές μορατόριουμ στη χορήγηση αδειών εκχέρσωσης για βιομηχανικούς σκοπούς.

Οπως επισήμανε ο Αλβανός υπουργός Περιβάλλοντος, Λεφτέρ Κόκα, λίγο πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία, «η Αλβανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία οικολογική καταστροφή και είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλλουμε δραστικά μέσα κατά της δασικής εκμετάλλευσης για βιομηχανικούς σκοπούς όπως, εξάλλου και κατά του εμπορίου που συνδέεται με αυτή».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η νέα νομοθεσία προβλέπει δεκαετή ποινή κάθειρξης για οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα που αφορά τον δασικό πλούτο της χώρας. Η Αλβανία καλυπτόταν κατά 51% της έκτασής της από δάση πριν από το 1990. Σήμερα τα δάση δεν καλύπτουν παρά το 25% της συνολικής της έκτασης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αλβανικό υπουργείο Περιβάλλοντος. Κατά την περίοδο από το 2007 έως το 2013 καταστράφηκε περισσότερο από το 17% των δασών είτε λόγω εμπρησμών, είτε λόγω εκχέρσωσης.

Η παράνομη αποψίλωση γίνεται σε δεκαπλάσια έκταση συγκριτικά με την προγραμματισμένη υλοτόμηση και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχει προκαλέσει μεγάλες ζημίες στο Εθνικό Πάρκο του Λούρε, ένα από τα ομορφότερα των Βαλκανίων. «Οι εντατικές εγκληματικές δραστηριότητες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε αγαστή συνεργασία με τους δήθεν προστάτες των δασών, ευθύνονται για την καταστροφή που βιώνουμε σήμερα» ανέφερε, εκφράζοντας τη θλίψη του για την κατάσταση που διαμορφώθηκε, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα.

Οι ειδικοί, εξάλλου, εκφράζουν έντονη ανησυχία και για την καταστροφή των δασών που βρίσκονται κοντά στις κοίτες των ποταμών, καθώς δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για πλημμύρες που θα έχουν ανυπολόγιστο κόστος. Η νέα νομοθεσία προστασίας των δασών απαγορεύει την εκμετάλλευση του ξύλου και όλων των παραγώγων του. Τα ξύλα μπορούν να χρησιμοποιούνται για την οικιακή θέρμανση, μόνο εφόσον έχουν υλοτομηθεί με ειδική άδεια.