Απάτες στον κλάδο του ιταλικού ελαιολάδου

Απάτες στον κλάδο του ιταλικού ελαιολάδου

Σύμφωνα με Συνομοσπονδία Παραγωγών, από την αρχή της οικονομικής κρίσης έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των απατών που διαπιστώνονται στον κλάδο των ελαίων και λιπών, με την αξία των κατασχεθέντων προϊόντων να έχει αυξηθεί κατά 300% στο χρονικό διάστημα 2008-2013.

Συγκεκριμένα, το 2013, πραγματοποιήθηκαν 39.308 έλεγχοι από τις αρμόδιες ιταλικές Αρχές που οδήγησαν στον εντοπισμό 13.255 περιπτώσεων μη συμμόρφωσης και κατασχέθηκαν προϊόντα του εν λόγω κλάδου αξίας 8,4 εκ. ευρώ.

Η κλιμάκωση αυτή των απατών ανησυχεί τους παραγωγούς ως προς τη νόθευση του ανταγωνισμού και επιβεβαιώνει την ανάγκη εφαρμογής κατασταλτικών μέτρων για την καταπολέμηση της απάτης και της εκμετάλλευσης του πραγματικού “Made in Italy” που περιλαμβάνονται στο νόμο «Διάσωση Ελαιολάδου» (Salva Olio) που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2013 αλλά δεν εφαρμόζεται ακόμη, εξαιτίας – σύμφωνα με την Coldiretti – της δράσεως του βιομηχανικού λόμπι, σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.

Σημαντική αύξηση των εισαγωγών κυρίως από Ισπανία

Επιπλέον, ανησυχία στους παραγωγούς προκαλεί η σημαντική αύξηση, κατά το 2014, των εισαγωγών ελαιολάδου και ελαιοπυρήνων που, εξαιτίας της χαμηλής φετινής εσοδείας στην Ιταλία, ανήλθε τους πρώτους 4 μήνες του έτους, σε 227.000 τόνους, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 34%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ismea. Πιο αναλυτικά, η Ιταλία υπερτετραπλασίασε τις εισαγωγές ελαιολάδου από την Ισπανία, οι οποίες αυξήθηκαν από 46.000 τόνους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε 200.000 τόνους το αντίστοιχο του 2014.

Σημειώνεται ότι η Ιταλία είναι η 2η μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου, παγκοσμίως, μετά την Ισπανία, με περίπου 250 εκ. ελαιόδέντρα, 1,2 εκ. εκτάρια καλλιεργούμενων εκτάσεων, κύκλο εργασιών ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ και εξαγωγές ελαιολάδου ύψους 1,2 δισ. ευρώ.