Απειλή για την αγροτική ανάπτυξη της Λήμνου η εκρηκτική αύξηση των άγριων κουνελιών

Απειλή για την αγροτική ανάπτυξη της Λήμνου η εκρηκτική αύξηση των άγριων κουνελιών

Η εκρηκτική αύξηση των άγριων κουνελιών στη Λήμνο δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην αγροτική ανάπτυξη του νησιού, όπως:

  • την απειλή του αρχαίου αμπελώνα του νησιού (μνημονεύεται από τον Αριστοτέλη και τον Ησίοδο) και ιδιαίτερα των μικρών παραδοσιακών αμπελιών της ποικιλίας Καλαμπάκι-Λημνιό
  • του κινδύνου για τα κρασιά ΠΟΠ Λήμνου
  • την απειλή για το φασόλι, την φάβα (αφκός) και το σιτάρι της Λήμνου, επειδή λόγω των κουνελιών δεν φυτεύονται πια από τους Λημνιούς
  • την εξολόθρευση, ανάμεσα σε άλλα αυτοφυή, του φυσικού Θυμαριού από τα κουνέλια και κατά συνέπεια της μη παραγωγής πλέον του φημισμένου θυμαρίσιου μελιού Λήμνου
  • του κινδύνου μετάδοσης ασθενειών και του ανταγωνισμού στην βόσκηση με τα άγρια κουνέλια της παραδοσιακής φυλής του προβάτου Λήμνου.

Η συνεχόμενη αύξηση του πληθυσμού των άγριων κουνελιών εδώ και 20 χρόνια έχει καταστρέψει σε βαθμό ερημοποίησης μεγάλο μέρος της καλλιεργούμενης έκτασης, αλλά και της φυσικής χλωρίδας, διαταράσσοντας το περιβάλλον του νησιού.

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες περιορισμού των άγριων κουνελιών, όπως η επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου, η επικήρυξή τους και η τοποθέτηση παγίδων ήταν αποσπασματικές και αναποτελεσματικές.

Είναι αναγκαία η συστηματοποίηση της αντιμετώπισης με την εκπόνηση μελέτης στρατηγικής, η οποία αφού καταγράψει την δυναμική του πληθυσμού των άγριων κουνελιών θα προτείνει σε εναρμόνιση με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη σωστή μεθόδευση για την επαναφορά του πληθυσμού των άγριων κουνελιών στα φυσιολογικά του επίπεδα και ενδιαιτήματα.

Ο ΕΛΓΑ έχει εντάξει τις ζημιές από τα άγρια κουνέλια στη Λήμνο στον κανονισμό του, αλλά επειδή δεν πρόκειται πλέον για έκτακτη μη προβλέψιμη ζημιά προτίθεται να συμβάλλει στην εκπόνηση μελέτης που θα αντιμετωπίζει συστηματικά το πρόβλημα.

Μελέτη του DNA άγριου κουνελιού έδειξε, ότι πρόκειται για διαφοροποιημένο πληθυσμό από αυτούς της Δυτικής Ευρώπης. Πιθανολογείται η στενότερη γενετική σχέση των άγριων κουνελιών της Λήμνου με φυλές εξημερωμένων κουνελιών. Οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι το κρέας τους βρέθηκε εξαιρετικά υγιεινό πλούσιο σε ω3-ω6 λιπαρά οξέα αποτελούν κίνητρο για την μετατροπή του προβλήματος σε παραγωγική απασχόληση των Λημνιών με τη βοήθεια κατάλληλου νομικού πλαισίου, εκτός της προστασίας της γεωργικής παραγωγής του νησιού.