Απειλή για τα εσπεριδοειδή της Πελοποννήσου

Μεγάλη έξαρση του εντόμου Εριώδης Αλευρώδης έχει σημειωθεί σε αρκετές περιοχές της Ηλείας, απειλώντας την παραγωγή εσπεριδοειδών, με υποβάθμιση της ποιότητας και μείωση της εμπορκής αξίας των καρπών.

Προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς των εσπεριδοειδών και εκκρίνει μία μελιτώδη ουσία. Στα μελιττώματά του αναπτύσσονται οι μύκητες της καπνιάς. Πρόκειται για ένα είδος αλευρώδους που εμφανίστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα η προσβολή ξεκίνησε από τις αστικές περιοχές

Στους οπωρώνες με έντονο πρόβλημα συνιστάται ψεκασμός με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και κατά προτίμηση με θερινούς πολτούς. Σε περίπτωση εφαρμογής θερινών πολτών, επισημαίνεται, ότι τα δέντρα πρέπει να είναι καλά ποτισμένα και να βρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση.

Όπου δεν παρατηρούνται μεγάλοι πληθυσμοί και δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καλό είναι να μην πραγματοποιηθεί προληπτικός ψεκασμός, για να διατηρηθούν οι πληθυσμοί του ωφέλιμου εντόμου Cales noacki, το οποίο περιορίζει σε ικανοποιητικό βαθμό τον αλευρώδη.