Από 167 πλαστικές σακούλες ανά κάτοικο σε μόλις 2 – Στο 99% η μείωση στα σουπερμάρκετ

Από 167 πλαστικές σακούλες ανά κάτοικο σε μόλις 2 – Στο 99% η μείωση στα σουπερμάρκετ

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών ΙΕΛΚΑ σχετικά με τη χρήση πλαστικής σακούλας στο κανάλι του λιανεμπορίου τροφίμων και ειδικότερα στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2019 διατέθηκαν στα σουπερμάρκετ περίπου 1,75 δισεκατομμύριο λιγότερες σακούλες σε σχέση με το 2017, μείωση της τάξης του 98,6%.

Έτσι, από τις 1,8 δισ. σακούλες που διατέθηκαν το 2017, ο αριθμός τους έπεσε λίγο πάνω από 24 εκατ. σακούλες το 2019.

Η κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση πλαστικής σακούλας στο κανάλι του σουπερμάρκετ μειώθηκε από 167 σακούλες ανά κάτοικο σε μόλις 2.

Επίσης, πάνω από 17 εκατ. επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες έχουν προμηθευτεί τα ελληνικά νοικοκυριά την τελευταία 3ετια.

Η διάθεση βιοαποικοδομήσιμων-κομποστοποιήσιμων λεπτών πλαστικών σακουλών η οποία ήταν μηδαμινή το 2017, το 2019 έφτασε τα 37 εκατ. τεμάχια ξεπερνώντας τις άλλες λεπτές πλαστικές σακούλες.

Λαϊκές και περίπτερα

Με δεδομένο ότι η νομοθεσία εξαιρεί από την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους τις λαϊκές αγορές και τα περίπτερα, η ποσοστιαία μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας στα κανάλια του λιανεμπορίου είναι μικρότερη αυτής στα σουπερμάρκετ.

Έτσι και με δεδομένο ότι το κανάλι του σουπερμάρκετ αντιπροσωπεύει μόνο το 50% των πωλήσεων εκτιμάται ότι η συνολική ποσοστιαία μείωση στην πλαστικής σακούλας μεταφοράς είναι σημαντικά μικρότερη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς για τη διάθεση εκτός των σουπερμάρκετ, η συνολική κατανάλωση πλαστικής σακούλας το 2019 μειώθηκε σε περίπου 80-90 σακούλες ανά κάτοικο. Αν και η μείωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περεταίρω μείωση της πλαστικής σακούλας και μεγαλύτερο περιορισμό της ρύπανσης στο περιβάλλον.