Από το δοκιμαστικό σωλήνα στο τραπέζι μας

Παγωτά με χαμηλά λιπαρά, μαγειρικό λάδι με βιταμίνες ή ψωμί με ιχθυέλαιο που δεν έχει γεύση ψαριού. Τρόφιμα που περιέχουν τεχνητά νανοσωματίδια σπανίζουν στις αγορές μας. Στην ερώτηση αν είναι ασφαλή, δεν υπάρχει ακόμα σαφής απάντηση. Για αυτό η ΕΕ μας δίνει τη δυνατότητα να ενημερωθούμε πριν επιλέξουμε τρόφιμα και απαιτεί από τις εταιρείες να αναγράφουν στις ετικέτες των προϊόντων τους την ύπαρξη νανοϋλικών. Το Εκ απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα νανοϋλικά είναι μικροσκοπικές δομές που το μέγεθος τους ισούται με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα νανοσωματίδιο είχε το μέγεθος μίας μπάλας ποδοσφαίρου, τότε ένα ντόνατς θα είχε το μέγεθος της Μ. Βρετανίας. Τα νανοσωματίδια διαπερνούν το ανθρώπινο σώμα (δέμα, έντερα, εγκέφαλος, τα κύτταρα αίματος κτλ.) πιο εύκολα και παρουσιάζουν διαφορετικές ιδιότητες σε σύγκριση με μεγαλύτερες μορφές του ίδιου υλικού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν τη γεύση, το χρώμα και την υφή των τροφίμων.

Το πρόβλημα της δημιουργίας ενός ορισμού

Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ ορίζουν ένα τεχνητό νανοϋλικό, ως υλικό που σκόπιμα παράγεται σε μέγεθος μεταξύ 1-100nm (νανόμετρα). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να γίνει πιο συγκεκριμένος ο ορισμός, προσθέτοντας ότι το 50% ενός νανοϋλικού θα πρέπει να αποτελείται από σωματίδια που έχουν μέγεθος μεταξύ 1-100 nm.

Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν αυτό τον ορισμό στην ολομέλεια, στις 12 Μαρτίου, λέγοντας ότι με αυτό τον ορισμό εξαιρούνται προϊόντα, που ήδη διατίθενται στο εμπόριο και περιέχουν τεχνητά νανοϋλικά  σε μικρότερη ποσότητα, από την υποχρέωσή τους να αναγράφουν όλα τα συστατικά στις ετικέτες τους. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων συνέστησε ένα κατώτατο όριο 10%.

Διαβάστε επίσης:

Πρόσθετα τροφίμων. Το γνωστό σε όλους Ε###

Τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας