Αποπληρωμή προστίμων – Παράταση ΠΑΑ: Σε αναμονή απαντήσεων…

Αποπληρωμή προστίμων – Παράταση ΠΑΑ: Σε αναμονή απαντήσεων…

O Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Χαράλαμπο Κασίμη, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Επίτροπο Γεωργίας Phil Hogan, στις Βρυξέλλες, για τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό τομέα της χώρα μας.

Είναι αδύνατον να αποπληρωθούν τα πρόστιμα

Για τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν το 2008 – 2009 και κρίθηκαν από την ΕΕ ως ασυμβίβαστες με την κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να καλείται η Ελλάδα να τις ανακτήσει, ο Αν. Υπουργός ανέφερε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Το Υπουργείο θα καταθέσει γραπτές προτάσεις και χρονοδιάγραμμα για μια ρεαλιστική διευθέτηση (;) του θέματος, ενώ ο Επίτροπος δεσμεύθηκε ότι οι υπηρεσίες του θα εξετάσουν άμεσα το ελληνικό αίτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσπάθεια διαγραφής προστίμων ύψους 2,5 δις ευρώ

Παράταση του ΠΑΑ 2007-2013 – Καμία οριστική απόφαση

Σχετικά με την παράταση της επιλεξιμότητας των δαπανών του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013, για να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση των πληρωμών που εκκρεμούν και να αποφευχθούν σημαντικές απώλειες κονδυλίων, πολύτιμων για τους γεωργούς και την αγροτική οικονομία, ο Επίτροπος αντιμετώπισε με κατανόηση το αίτημα του Αν. Υπουργού, στο οποίο θα απαντήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Όχι στη συμφωνία για τη φέτα

Για την προστασία της φέτας, στο πλαίσιο όλων των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ και ιδιαίτερα της συμφωνίας με τον Καναδά, ο Αν. Υπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί το αποτέλεσμα αυτής της Συμφωνίας και ζήτησε από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την Καναδική πλευρά και τις Ελληνικές αρχές, να προωθήσει μια κοινά αποδεκτή και αμοιβαία επωφελή λύση για τη φέτα. Ο Επίτροπος ανέλαβε να εξετάσει τις δυνατότητες να αναζητηθούν λύσεις, στη φάση αυτή της νομικής επεξεργασίας του κειμένου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Επίτροπο, ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συζητήσαμε με τον Επίτροπο Γεωργίας βασικά ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική γεωργία. Βρήκαμε κατανόηση και κυρίως μια θετική προσέγγιση που μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν λύσεις προς μία θετική κατεύθυνση».