Αποστόλου: Απογοήτευση για την ελληνική συμμετοχή σε διεθνή έκθεση του Βερολίνου

Αποστόλου: Απογοήτευση για την ελληνική συμμετοχή σε διεθνή έκθεση του Βερολίνου

Τη διεθνή έκθεση «Πράσινη Εβδομάδα» του Βερολίνου, που απευθύνεται στο καταναλωτικό κοινό αλλά και σε ειδικούς του κλάδου αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και κηπουρικής, επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου και έδωσε συνέντευξη στη Deutsche Welle.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Ευκαιρίες των ελληνικών προϊόντων στη γερμανική αγορά. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει ιδίως για τα ελληνικά ψάρια, όπως τσιπούρες και λαβράκια, αλλά και για γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα ειδικά για αιγοπρόβειο γάλα, καθώς επίσης και για φρούτα και λαχανικά.
  • Προϋπόθεση κάθε εμπορικής συναλλαγής είναι να τηρούνται οι ημερομηνίες παράδοσης, η ποσότητα που έχει συμφωνηθεί, όπως επίσης η ποιότητα του προϊόντος πρέπει να αντιστοιχεί στις προδιαγραφές. Ουκ ολίγες φορές αλυσίδες σουπερμάρκετ και διανομείς στη Γερμανία διατυπώνουν παράπονα ότι Έλληνες εξαγωγείς δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα.
  • Ο μικρός κλήρος που χαρακτηρίζει την ελληνική γεωργία συνιστά σοβαρό εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα: όσο πιο μικρή είναι η καλλιεργούμενη έκταση τόσο λιγότερο αποδοτική είναι και η παραγωγή – ποιοτικά και ποσοτικά. Ωστόσο ο Έλληνας υπουργός είναι πεπεισμένος ότι το μειονέκτημα μπορεί να ξεπεραστεί με συνεργασία. Και δεν εννοεί το συνεταιριστικό κίνημα, το οποίο εκ των πραγμάτων στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει. Στόχος είναι η ανάπτυξη της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας στη βάση της οργάνωσης ομάδων παραγωγών κατά προϊόν.
  • Η λογική ‘να φτιάξουμε πλατείες, καμπαναριά και πλακόστρωτα στα χωριά’ έχει τελειώσει. Ό,τι φτιάξαμε, φτιάξαμε. Το επόμενο πρόγραμμα ΠΑΑ θέλουμε πράγματι να πάει στις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής. Να πάει στους νέους αγρότες που θέλουν να μείνουν στα χωριά τους, να πάει σε μεταποιητικές μονάδες που προσθέτουν αξία, να πάει στην εξωστρέφεια που είναι το ζητούμενο.

Ερωτηθείς για τις εντυπώσεις του από την ελληνική παρουσία στην «Πράσινη Εβδομάδα» του Βερολίνου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την απογοήτευση του: «Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι δεν ανταποκρίθηκε η οργάνωση και η ελληνική παρουσία στις επιθυμίες που είχαμε.» Σε μια έκθεση που επισκέπτονται 400.000 άτομα, εκ των οποίων οι 84.000 είναι ειδικοί του κλάδου, η ελληνική συμμετοχή φέτος περιορίζεται μόλις σε πέντε εκθέτες. Αντιθέτως, στην έκθεση τροφίμων και ποτών Anuga της Κολωνίας πριν περίπου τρεις μήνες συμμετείχαν περί τους 250 εκθέτες.