Απότομη μεταβολή του καιρού: Σε ποιες περιοχές και πότε αναμένονται χιονοπτώσεις και καταιγίδες

Απότομη μεταβολή του καιρού: Σε ποιες περιοχές και πότε αναμένονται χιονοπτώσεις και καταιγίδες

Απότομη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αργά τη νύχτα και από τα βορειοδυτικά, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Ειδικότερα:

Από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της βόρειας χώρας και στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας. Από το μεσημέρι βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Οι χιονοπτώσεις πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στα βόρεια.

Την Πέμπτη (06-02-2020), οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά διαστήματα στις προαναφερθείσες περιοχές ενώ παράλληλα αναμένεται να σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς πρόσκαιρα από το απόγευμα και σε πεδινές περιοχές) στην κεντρική, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια όπου θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές.

Θυελλώδεις άνεμοι

Την Τετάρτη οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 7 και στα πελάγη 8 μποφόρ που γρήγορα (από τις πρωινές ώρες) στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και στο Ιόνιο θα φθάσουν τοπικά έως 9 μποφόρ.

Ισχυροί άνεμοι βορείων διευθύνσεων 7 και στα πελάγη έως 8 μποφόρ θα πνέουν και την Πέμπτη αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και βαθμιαία έως το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές.

Ισχυρές βροχές και χαλαζοπτώσεις

Την Τετάρτη, από τις πρώτες πρωινές ώρες, αναμένονται επίσης ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά Ελλάδα. Βαθμιαία από το απόγευμα τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν την Πελοπόννησο, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και από αργά το βράδυ τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Την Πέμπτη έως τις πρωινές ώρες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, έως το μεσημέρι την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες και έως τις βραδινές ώρες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Παγετός

Τέλος, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ παγετός θα επικρατεί την Πέμπτη στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες.