Στα 6,5 εκατ. € οι αποζημιώσεις για τον περονόσπορο του 2011

Στα 6,5 εκατ. € οι αποζημιώσεις για τον περονόσπορο του 2011

Τη Μεγάλη Πέμπτη προγραμματίζεται από τον ΕΛΓΑ η επόμενη παρτίδα αποζημιώσεων για τους αμπελοκαλλιεργητές που υπέστησαν ζημιές από τον περονόσπορο του 2011.

Μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί το ποσό των 2.000.000 € περίπου στους αμπελουργούς των περιφερειακών ενοτήτων Φωκίδος, Εύβοιας, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Λήμνου, Κυθήρων, Ρόδου, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Βοιωτίας Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Αργολίδας και Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ το ποσό των 2.000.000 € αντιστοιχεί στο 30% των αιτημάτων που έχουν εγκριθεί μετά το Διοικητικό Έλεγχο του ΕΛΓΑ. Κατά συνέπεια το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων θα κυμανθεί στα 6.500.000 €, γεγονός που εγείρει και πάλι το θέμα των αποζημιώσεων των υπόλοιπων νομών της χώρας που επλήγησαν από τον περονόσπορο του 2011, αλλά αποκλείστηκαν από τις αποζημιώσεις.

Οι νομοί Αττικής, Ηλείας, Ζακύνθου, Λευκάδας, Λάρισας και Αχαΐας εξαιρέθηκαν δεδομένου ότι οι ΔΑΟΚ απέστειλαν στοιχεία στο Υπ.ΠΑ.Π.Ε. που αμφισβητούνται. Είναι γνωστό στην ΚΕΟΣΟΕ ότι μετά από πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού των Ερυθρών τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν βασισμένα στις Δηλώσεις Συγκομιδής των ετών 2010 και 2011, έδειξαν εντελώς διαφορετική εικόνα από τους μέσους όρους των ετών που είχε αποστείλει η ΔΑΟΚ Δ. Αττικής.

Βάσει των Δηλώσεων Συγκομιδής οι αμπελουργοί της Δ. Αττικής δήλωσαν μέσο όρο απόδοση ανά στρέμμα 338 kg έναντι 1091 kg το 2010 συνεπώς μείωση παραγωγής 69%, ενώ με βάση τα στοιχεία των μέσων όρων απόδοσης που απέστειλε στο υπουργείο η ΔΑΟΚ δεν υπήρχε απόκλιση μεταξύ των ετών 2010 και 2011, γεγονός που εγείρει το θέμα της επανεξέτασης των μέσων αποδόσεων με βάση τις Δηλώσεις Συγκομιδής σε όλες τις περιφερειακές ενότητες που αποκλείστηκαν.