Ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων για τον καταρροϊκό πυρετό

Ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων για τον καταρροϊκό πυρετό

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΡΙΤ «6 με 10» ρωτήθηκε για διάφορα θέματα της αρμοδιότητας του και σημείωσε τα εξής:

-Για το θέμα του καταρροϊκού πυρετού.

Υπάρχει κινητοποίηση εδώ και καιρό και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Επειδή, όμως, πλήττεται η παραγωγική δυνατότητα της κτηνοτροφίας των μικρών ζώων, που είναι πρώτη προτεραιότητα της χώρας, υπάρχει συναγερμός στο Υπουργείο αλλά και στις κεντρικές και περιφερειακές κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Εδώ και λίγα χρόνια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν σταματήσει ουσιαστικά να γίνονται αεροψεκασμοί γι΄ αυτό και έχουμε ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων. Άρα συμβιώνουμε με ένα γεγονός. Το θέμα είναι εάν έχουμε αξιολογημένο το γεγονός, εάν θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι και, κυρίως, τι μέτρα πρέπει να πάρουμε για να μην υπάρξει πλήγμα στην παραγωγή της χώρας σε αυτό τον τομέα. Αυτή είναι η σειρά των πραγμάτων.

Θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που έχουν απώλειες στο ζωικό τους κεφάλαιο, πάντα σύμφωνα με το πόρισμα του επίσημου ελέγχου και τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκίνησε από χθες, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφαμε από τον Ιούνιο με συγκεκριμένες εγκυκλίους μας.

Οι εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων δείχνουν ότι έχει νοσήσει περίπου το 5% των εκτροφών, των κοπαδιών της χώρας και έχει πεθάνει περίπου το 0,25% των αιγοπροβάτων. Τα επίσημα στοιχεία είναι στο μισό μέχρι στιγμής.

Αν λάβουμε υπ΄ όψη μας πως τα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα είναι 12 εκατομμύρια γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Στατιστικά δεν είναι τόσο μεγάλο και δεν κινδυνεύει φυσικά η αιγοπροβατοτροφία της χώρας. Γίνεται, ήδη, πολύ κουβέντα αν πρέπει να εμβολιάσουμε τον ζωικό πληθυσμό της χώρας. Αυτό σημαίνει εμβολιασμός επί μία πενταετία, σε 12 εκατομμύρια αιγοπρόβατα και εμβολιασμός παράλληλα σε όλες τις γειτονικές χώρες. Το εξετάζουμε σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα. Αύριο γίνεται μια ακόμη συνάντηση με όλους τους πανεπιστημιακούς της χώρας για να πάρουμε την απόφαση στην ώρα της και υπεύθυνα. Πάντως οι εξετάσεις αίματος που έχουν γίνει μέχρι τώρα δείχνουν ότι αναπτύσσεται σε ένα καλό βαθμό φυσική ανοσία στο ζωικό πληθυσμό. Αυτά δηλαδή που έχουν νοσήσει και δεν έχουν καταλήξει, έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία άρα ούτε μεταδίδουν ούτε κινδυνεύουν ξανά.

-Για το αν σιτίζονται ζώα στην Ελλάδα με μεταλλαγμένες τροφές.

Υπάρχουν σίγουρα μεμονωμένες περιπτώσεις τέτοιων φαινομένων και πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι. Καθημερινά υπογράφουμε σχετικά πρόστιμα, αλλά είναι απειροελάχιστος ο αριθμός σε σχέση με το σύνολο. Η καλύτερη προστασία νομίζω είναι η ίδια η συνείδηση των παραγωγών. Αν έχουμε τη βοήθεια των ίδιων των παραγωγών είμαστε και εμείς ως πολιτεία πιο αποτελεσματικοί. Δεν μπορεί ο κάθε Έλληνας να έχει ένα χωροφύλακα από πίσω και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Μπορούν όμως και πρέπει να υπάρξουν πιο σοβαροί έλεγχοι, και γι΄ αυτό ανεβάζουμε το επίπεδο ελέγχου στα σύνορα.

-Για τις οφειλές των αγροτών προς τον ΟΓΑ.

Ο ΟΓΑ ξεκινάει από συμψηφισμό επιστροφών ΦΠΑ και πετρελαίου που παίρνουν οι αγρότες. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση από κανένα γεωργό ή κτηνοτρόφο σε όλη τη χώρα ότι θα πρέπει να συμψηφίζουμε επιστροφές ΦΠΑ και πετρελαίου, που είναι εθνικά λεφτά με οφειλές στον ΟΓΑ.

Αυτές τις μέρες γίνεται εκκαθάριση ΦΠΑ και πετρελαίου και φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που προσδοκούσαμε να εισπράξουμε από τη συγκεκριμένη ρύθμιση – νόμου που έγινε τον Απρίλη θα επαληθευτεί. Έτσι, χάρη στους μεγάλους συμψηφισμούς από τις επιστροφές ΦΠΑ και πετρελαίου, πιθανά να μη χρειαστεί να περάσουμε καθόλου στα άλλα μέτρα.