Αποζημίωση 2 δισ. δολαρίων σε ζευγάρι με καρκίνο λόγω Roundup

Αποζημίωση 2 δισ. δολαρίων σε ζευγάρι με καρκίνο λόγω Roundup

Τρίτη καταδικαστική απόφαση για την Bayer στο πλαίσιο της υπόθεσης του ζιζανιοκτόνου Roundup και των κατηγοριών ότι προκαλεί καρκίνο.

Αυτή τη φορά η υπόθεση αφορά ένα ζευγάρι που πάσχει από το λέμφωμα μη-Χότζκιν και στο οποίο η εταιρεία οφείλει να καταβάλει αποζημίωση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δικαστικές υποθέσεις δεν έχουν τέλος για την Bayer αφού οι αγωγές για προϊόντα της Monsanto που περιέχουν γλυφοσάτη φθάνουν τις 13.500! Μόνο στο δικαστήριο του Όκλαντ, στο οποίο προσέφυγε το ζευγάρι, περιμένουν τη σειρά τους άλλες 250 αγωγές.

Η εταιρεία συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η γλυφοσάτη, η δραστική ουσία του ζιζανιοκτόνου δεν προκαλεί καρκίνο. Την ίδια θέση για την ασφάλεια της γλυφοσάτης έχει και η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ καθώς και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων.

Σε αντίθετα συμπεράσματα κατέληξε ωστόσο το 2015 η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η οποία θεωρεί το συγκεκριμένο χημικό σκεύασμα ότι πιθανόν να προκαλεί καρκίνο.