Ασπροπάρηδες: Περισσότεροι νεοσσοί και καμία απώλεια από δηλητηριασμένα δολώματα

Ασπροπάρηδες: Περισσότεροι νεοσσοί και καμία απώλεια από δηλητηριασμένα δολώματα

Για ακόμη μία χρονιά, πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους μαζί μας, όπως εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι Ασπροπάρηδες διένυσαν χιλιάδες χιλιόμετρα από την Αφρική για να φωλιάσουν στα βράχια της ελληνικής υπαίθρου.

Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της αναπαραγωγικής περιόδου εκτός του μεγαλύτερου αριθμού νεοσσών, είναι ότι δεν υπήρξε καμία απώλεια Ασπροπάρη από δηλητηριασμένα δολώματα. Για έναν πληθυσμό που έχει υποστεί τόσο ραγδαία μείωση, όσο αυτός του Ασπροπάρη κατά τις τελευταίες δεκαετίες, τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς αποτελούν σπουδαίο γεγονός.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρακολούθησης της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας και του WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη», η αναπαραγωγική περίοδος για το 2018 δεν είχε πολλές διαφορές με αυτή του προηγούμενου έτους. Σε εθνικό επίπεδο είχαμε τον ίδιο αριθμό επικρατειών (6 επικράτειες), ίδιο αριθμό ζευγαριών (5 ζευγάρια), ίδιο αριθμό αναπαραγόμενων ζευγαριών (4 ζευγάρια), αλλά μεγαλύτερο αριθμό νεοσσών (5 νεοσσοί), που κατάφεραν να μεγαλώσουν και να πετάξουν επιτυχώς!

Πιο συγκεκριμένα:

Στην περιοχή της Θράκης είχαμε συνολικά τέσσερα ζευγάρια Ασπροπάρηδων (3 στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και 1 στην περιοχή του ποταμού Κομψάτου). Τα τρία ζευγάρια της Δαδιάς φώλιασαν με επιτυχία, αλλά μόνο τα δύο από αυτά κατάφεραν να αποκτήσουν νεοσσούς. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε φωλιά εκκολάφθηκαν και μεγάλωσαν επιτυχώς δυο νεοσσοί. Όλα τα μικρά πέταξαν από τις φωλιές τους με επιτυχία και αναχώρησαν για το (πρώτο) μεταναστευτικό τους ταξίδι. Το ζευγάρι του Κομψάτου δεν φώλιασε, ενώ «ανακαλύψαμε» ότι το ένα από τα πουλιά αντικαταστάθηκε από έναν Ασπροπάρη από τη Βουλγαρία, τον μοναδικό επιζών από τους 9 νεοσσούς που είχαν σημανθεί με δορυφορικό πομπό το 2012! Παρόλο που το ζευγάρι την άνοιξη παρέμεινε στα όρια της επικράτειάς του, από τον Ιούλιο και μετά επισκεπτόταν πολύ συχνά τη γειτονική Βουλγαρία.

Η περιοχή την Μετεώρων ξεχώρισε τη φετινή χρόνια κατακτώντας δύο πρωτιές: η πρώτη ήρθε στις 19 Μαρτίου με την πρώτη παρατήρηση Ασπροπάρη στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, που αφορούσε τον γνωστό «Στραβοουρά», τον μοναχικό αρσενικό Ασπροπάρη τον Μετεώρων που δυστυχώς έμεινε και φέτος μόνος του μέχρι το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου. Η δεύτερη πρωτιά, ήρθε στις 22 Μαΐου, όταν εκκολάφθηκε στα Μετέωρα ο πρώτος νεοσσός Ασπροπάρη των Βαλκανίων. Όμως η μεγαλύτερη επιτυχία του τελευταίου ζευγαριού των Μετεώρων ήταν ότι κατάφερε να μεγαλώσει το μικρό του μετά από 4 χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών! Προς τα τέλη Αυγούστου, οι τέσσερις Ασπροπάρηδες αποχαιρέτησαν τα βράχια των Μετεώρων και ξεκίνησαν το μεταναστευτικό τους ταξίδι.

Στην Ήπειρο, ο Αώος, ο ενήλικος Ασπροπάρης που σημάνθηκε με δορυφορικό πομπό από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία το 2015, επέστρεψε και φέτος από το μακρινό Τσάντ όπου διαχειμάζει επιλέγοντας για άλλη μια φορά την ασφαλή διαδρομή μέσω των χωρών της ανατολικής Μεσογείου και όχι τον επικίνδυνο «διάπλου» πάνω από την ανοιχτή θάλασσα. Ο Αώος δεν κατάφερε φέτος να φωλιάσει με επιτυχία (φωλιάζει στην Αλβανία και χρησιμοποιεί την περιοχή της Κόνιτσας για τροφοληψία) και ξεκίνησε το μακρύ του ταξίδι για την Αφρική στα μέσα Αυγούστου, φτάνοντας με ασφάλεια στον χειμερινό προορισμό του στην υποσαχάρια Αφρική.

Ευχή όλων οι Ασπροπάρηδες να περάσουν με ασφάλεια τη χειμερινή περίοδο στην Αφρική και να τους ανταμώσουμε και πάλι την ερχόμενη άνοιξη στον ελληνικό ουρανό, φέρνοντας μαζί τους και νέα μέλη στην ομάδα!