Αυστηρό πλαίσιο προστασίας των λύκων στη Γερμανία – Το αντίθετο συμβαίνει στη Νορβηγία

Αυστηρό πλαίσιο προστασίας των λύκων στη Γερμανία – Το αντίθετο συμβαίνει στη Νορβηγία

Η λύκαινα της μικρής πόλης Γκόλντενστεντ της Κάτω Σαξονίας ξαναχτύπησε. Ούτε οι ψηλοί ηλεκτροφόροι φράχτες των 8.000 βολτ δεν στάθηκαν ικανοί να τη σταματήσουν. Θύμα και πάλι τα πρόβατα του κτηνοτρόφου Τίνο Μπαρτ, ο οποίος έχασε συνολικά 13 ζώα από τα δόντια των λύκων. «Στην επόμενη επίθεση λύκου θα σταματήσουμε να εκτρέφουμε πρόβατα διότι θα έχουμε χρεοκοπήσει», λέει σε έντονο ύφος ο γερμανός κτηνοτρόφος. Η συγκεκριμένη λύκαινα παραμονεύει στο Γκόλντενστεντ και στην ευρύτερη περιοχή έχοντας προκαλέσει σημαντικές απώλειες σε οικόσιτα ζώα. Οι αρμόδιες αρχές της καταλόγισαν 31 νεκρά ζώα έως τα μέσα Νοεμβρίου. Λύκοι έχουν σκοτώσει 37 επιπλέον ζώα.

Η έχθρα ανάμεσα σε πρόβατα και λύκους είναι αρχέγονη, ωστόσο στη Γερμανία ήταν επί 200 ολόκληρα χρόνια ένα θέμα που έβρισκε κανείς μόνο στα παραμύθια. Πάντως μετά την Επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990 ο αριθμός των λύκων αυξήθηκε ραγδαία. «Σήμερα εκτιμάται ότι ζουν ελεύθεροι σε όλη τη Γερμανία σχεδόν 400 λύκοι», δηλώνει η βιολόγος αγρίων ζώων Μπρίτα Χάμπε, αρμόδια για τη συστηματική παρατήρηση του υπαίθριου κυνηγιού στην Κάτω Σαξονία. Ο αριθμός τους είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με τρία χρόνια πριν. Η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της αισθητής παρουσίας των λύκων στη χώρα έδωσε αφορμή σε πολλές επικριτικές φωνές, που ζητούν λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων κατά του άγριου ζώου.

Αυστηρό πλαίσιο προστασίας των λύκων στη Γερμανία

Οι λύκοι χαίρουν αυστηρής προστασίας στη Γερμανία και το κυνήγι τους είναι απαγορευμένο. Σε περίπτωση που αποφασιστεί η λήψη έσχατων μέτρων κατά της διαβόητης λύκαινας στην Κάτω Σαξονία θα πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που συμβαίνει νόμιμα κάτι τέτοιο μετά τη γερμανική Επανένωση. Ωστόσο, όλα δείχνουν προς το παρόν ότι αυτό το σενάριο δεν πρόκειται να επαληθευτεί. Ναι μεν τα κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στο τοπικό κοινοβούλιο της Κάτω Σαξονίας ζήτησαν την θανάτωση της λύκαινας, ωστόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος του κρατιδίου Στέφαν Βέντσελ (από το κόμμα των Πρασίνων) θέλει σε πρώτη φάση τα μέτρα να περιοριστούν στην τοποθέτηση ενός πομπού στο σώμα της λύκαινας. «Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, η θανάτωση της λύκαινας διά πυροβολισμού θα συνιστούσε έκκληση για παραβίαση του δικαίου», τόνισε ο γερμανός υπουργός.

Οι υποστηρικτές των λύκων υπογραμμίζουν ότι το άγριο αυτό ζώο αποτελεί «αναπόσπαστο φυσικό στοιχείο των οικοσυστημάτων μας», όπως επισημαίνει η γερμανική οργάνωση περιβαλλοντικής προστασίας Nabu.

Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις για τους λύκους στη Γερμανία έχουν «ανάψει» το τελευταίο διάστημα και ανάμεσα στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υποστηρικτές και πολέμιοι της αυστηρής προστασίας του συγκεκριμένου είδους ανταλλάσσουν επιχειρήματα με έκδηλο εκνευρισμό για το τι πρέπει να γίνει.

Νορβηγία: Περίπου 12.000 κυνηγοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να σκοτώσουν 16 λύκους

Σπάνε ρεκόρ οι αιτήσεις των Νορβηγών κυνηγών για να λάβουν άδεια θήρευσης 16 λύκων. Οι αιτήσεις έφτασαν τις 11.571 φέτος, διαμορφώνοντας μία αναλογία 723 κυνηγών ανά λύκο, για ένα πληθυσμό που μπορεί να αριθμεί μόλις 30 ελεύθερα στην άγρια φύση της χώρας.

Η νορβηγική καφέ αρκούδα ακολούθησε σε ζήτηση, με 10.930 εγγεγραμμένους κατόχους άδειας να δηλώνουν πρόθεση για το κυνήγι 18 ζώων. Το τρίτο πιο δημοφιλές ζώο για κυνήγι ήταν το σαρκοβόρο θηλαστικό αδηφάγος, με 10.820 ενδιαφερόμενους για 141 άτομα, σύμφωνα με το μητρώο κυνηγών της χώρας.

Ο αριθμός των ατόμων που εγγράφηκαν για το κυνήγι λύκων τη σεζόν 2015-16 είναι αρκετά υψηλότερος σε σύγκριση με τη σεζόν 2013-14, όπου τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι ενδιαφερόμενοι ήταν κάτω από 10.000.

Στη Νορβηγία, η εποχή κυνηγιού λύκων ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και λήγει στις 31 Μαρτίου. Η Νορβηγία έχει ισχυρή κυνηγετική παράδοση και διαθέτει πάνω από 200.000 εγγεγραμμένους κυνηγούς, μεταξύ των οποίων και 500 γυναίκες που κάθε χρόνο αυξάνουν το ποσοστό τους.

Οι περισσότεροι λύκοι βρίσκονται στο νοτιοανατολικό κομμάτι της Νορβηγίας, όπου υπάρχει επίσης ένας καθορισμένος βιότοπος. Ωστόσο, αρκετοί λύκοι περιπλανώνται σε άλλες περιοχές της χώρας και θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Οι λύκοι που εισέρχονται στη Σουηδία, τη Φινλανδία ή τη Ρωσία είναι πιο τυχεροί καθώς σε αυτές τις χώρες προστατεύεται περισσότερο η βιωσιμότητα των εύθραυστων πληθυσμών.

Οι αρχές της Νορβηγίας αποφάσισαν παρά το γεγονός ότι ούτε οι αρκούδες, ούτε οι λύκοι έχουν τα επιθυμητά επίπεδα πληθυσμού, να εκδώσουν άδειες κυνηγιού για την προστασία των μικρών κτηνοτροφικών μονάδων, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας.

Η κυβερνητική πολιτική επί του παρόντος επιτρέπει την παρουσία τριών θηλυκών ικανών για αναπαραγωγή εντός της οριοθετημένης προστατευόμενης περιοχής. Φυσικά αυτό δεν είναι αρκετό για τη διατήρηση ενός υγιούς πληθυσμού.

Πηγή: DW, ΣΚΑΪ

Σχετικά άρθρα: