Αυστραλία: 4η στις παγκόσμιες εξαγωγές οίνου – Ο ρόλος των επιδοτήσεων

Αυστραλία: 4η στις παγκόσμιες εξαγωγές οίνου – Ο ρόλος των επιδοτήσεων

Επιμέλεια: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Μόλις πριν τρεις δεκαετίες η οινική παραγωγή και η ποιότητα των κρασιών της Αυστραλίας εθεωρούντο αμελητέες αλλά από τα τέλη της δεκαετίας ’80 η εικόνα άρχισε να μεταβάλλεται με γοργούς ρυθμούς. Η Αυστραλιανή αγορά θεωρείται πλέον αναμφισβήτητα η σημαιοφόρος των οινοπαραγωγών χωρών του Νέου Κόσμου.

Οι Αυστραλοί οινοπαραγωγοί μετά τη σοβαρή κρίση ταυτότητας που πέρασαν στη δεκαετία ’70 είχαν βρει πια το δρόμο τους, σε βαθμό να διερωτώνται και οι πλέον απέλπιδες πως αυτή η απόμακρη χώρα απειλούσε πλέον τις εξαγωγές άλλων χωρών που είχαν εντρυφήσει στο κρασί εκατονταετηρίδες πριν.

Ακόμα και οι πλέον δύσπιστοι που θεωρούν τα Αυστραλιανά κρασιά ως μη σοφιστικέ ομολογούν πλέον την παντοκρατορία της Αυστραλιανής προσπάθειας η οποία κατατάσσει τη χώρα στην τέταρτη θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές οίνου, με άνω των 750 εκ. λίτρων ετησίως.

Το μεγαλύτερο μέρος της οινοπαραγωγής συγκεντρώνεται στο Νότο (50% του συνόλου) και στην περιοχή της Πολιτείας Βικτώριας (Yarra Valley). Στα περίπου 2,000 οινοποιεία της χώρας καλλιεργούνται σχεδόν όλες οι οινικές ποικιλίες του Παλαιού Κόσμου (όχι όμως οι Ελληνικές αν και τελευταία έγινε μια προσπάθεια για την ποικιλία Ασσύρτικο της Σαντορίνης από τον οινοποιό Πάρι Σιγάλα να μεταλαμπαδεύσει την τέχνη καλλιέργειας αυτής της μοναδικής ελληνικής ποικιλίας στη Νότιο Αυστραλία).

Είναι αδιανοητό κάποιος να εισάγει ημιπαράνομα βέργες οινικών ποικιλιών άλλων χωρών χωρίς να έχει προηγουμένως λάβει την έγκριση του αρμόδιου για θέματα βιοασφάλειας Αυστραλιανού Υπουργείου Γεωργίας. Η παράνομη εισαγωγή φυτικού ή ζωϊκού υλικού επισύρει μέχρι και ποινή φυλάκισης.

Η κατανάλωση είναι εντοπισμένη στις δύο περισσότερο εκβιομηχανισμένες πολιτείες της χώρας την Βικτώρια (Μελβούρνη) και την Νέα Νότιο Ουαλία (Σύδνεϋ) όπου οι πωλήσεις αντιπροσωπεύουν το 65% του συνόλου.

Η κατανάλωση του μέσου Αυστραλού συντίθεται στατιστικά ως εξής: πέντε ποτήρια κρασί την εβδομάδα, τρία λευκό (εκ των οποίων τα δύο Chardonnay) και δύο κόκκινο.

Διαβάστε για την πιο φημισμένη οινοπαραγωγός ζώνη της Αυστραλίας, την οινική περιοχή “Hunter Valley” η οποία διαθέτει 150 υπερσύγχρονες οινοπαραγωγικές μονάδες, εδώ.

Άνισος ανταγωνισμός – Οι επιδοτήσεις θωρακίζουν την εγχώρια παραγωγή

O εισαγωγικός δασμός ανέρχεται στο 5% με πρόσθετη επιβάρυνση Α$78.44 ανά λίτρο αλκοόλ.

Εντός της Αυστραλίας, κάθε τιμολογούμενη ποσότητα από τον εισαγωγέα στον χονδρέμπορο ή από τον παραγωγό στον χονδρέμπορο/λιανέμπορο επιβαρύνεται με 29% φόρο διανομής.

Τα Αυστραλιανά κρασιά όμως λόγω των Κυβερνητικών επιδοτήσεων εκμηδενίζουν σε όρους αγοράς αυτήν την επιβάρυνση με αποτέλεσμα τα εισαγόμενα κρασιά να μην είναι ανταγωνίσιμα επί ίσοις όροις.