Αυξάνεται η διεθνοποίηση της αμπελοοινικής αγοράς

Αυξάνεται η διεθνοποίηση της αμπελοοινικής αγοράς

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του OIV, η παγκόσμια παραγωγή οίνων χυμών και γλευκών, ανήλθε σε 275.700.000 εκατόλιτρα το 2015, αυξήθηκε δηλαδή κατά 2% από το προηγούμενο έτος.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης, ο Jean-Marie AURAND, Γενικός Διευθυντής του OIV, επέμεινε στη διεθνοποίηση της αμπελοοινικής αγοράς, μια τάση που δεν είναι νέα, αλλά αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. “104 εκατομμύρια εκατόλιτρα εξάγονται κάθε χρόνο αξίας € 26 δισεκατομμυρίων. Σήμερα στις 5 φιάλες που καταναλώνεται στον κόσμο, οι 2 δεν προέρχονται από τη χώρα στην οποία καταναλώνονται”, σημειώνει. Αυτή η διεθνοποίηση αναστατώνει, αυτούς που βρίσκονται στο βάθρο των πρώτων παραγωγών.

Η παραγωγή ανά χώρα

Η Ιταλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 48.869.000 εκατόλιτρα (+ 10% σε σχέση με το 2014), ακολουθούμενη από τη Γαλλία προς 47.373.000 εκατόλιτρα (+ 1%). Η Ισπανία, η τρίτη παραγωγός, θα παράγει 36,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-4%). Το υπόλοιπο της παγκόσμιας παραγωγής χαρακτηρίζεται από την αύξηση της εσοδείας των ΗΠΑ για δεύτερη συνεχή χρονιά με 22.100.000 εκατόλιτρα (1%). Η Χιλή καταδεικνύει επίσης τη δύναμη της παραγωγής της, που αυξάνεται σταθερά. Το 2015, η χώρα έχει συγκομίσει 87 εκατομμύρια εκατόλιτρα (+ 23%). Η Αργεντινή βιώνει μια πτώση το 2015 στα 13.358.000 εκατόλιτρα. Η Αυστραλία (12 εκατομμύρια εκατόλιτρα) γνωρίζει σταθερότητα. Η Νέα Ζηλανδία βιώνει μια πτώση στον όγκο συγκομιδής με 2.350.000 εκατόλιτρα (-27%).

Η παγκόσμια κατανάλωση κυμαίνεται από 235,7 έως 248,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα, κατά μέσο όρο. Ο Jean-Marie AURAND σημείωσε ότι “νέες περιοχές καταναλωτών εμφανίζονται: η ασιατική ήπειρος, οι χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και Ανατολικής Αφρικής (Monzambique, Αγκόλα, Tanzani)”. Οι αγορές αυτές υποστηρίζουν την κατανάλωση έναντι της μείωσης των παραδοσιακών καταναλωτριών χωρών.