Αυξημένη ζήτηση για καρπούζια-Υποτονική για βερίκοκα και ροδάκινα

Αυξημένη ζήτηση για καρπούζια-Υποτονική για βερίκοκα και ροδάκινα

Αυξημένη για την εποχή είναι η ζήτηση στα καρπούζια, με τις τιμές να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα για την συγκεκριμένη περίοδο λόγω του ότι η προσφορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT-HELLAS) αναμένεται αύξηση της συγκομιδής και προσφοράς καρπουζιών με τις τιμές να παρουσιάσουν μείωση από την επόμενη εβδομάδα.

Αντίθετα, η ζήτηση βερίκοκων και ροδάκινων είναι υποτονική με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφηθούν οι προσφερόμενες ποσότητες της αυξημένης φετινής παραγωγής. Η ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης είναι μεγάλη με αποτέλεσμα οι τιμές των προϊόντων να είναι εξαιρετικά χαμηλές, σύμφωνα με τον INCOFRUIT-HELLAS.

Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την αύξηση της ποσότητας και την καλή ποιότητα παραγωγής πυρηνόκαρπων προϊόντων (ροδάκινων, βερίκοκων και νεκταρινιών) στην Ελλάδα καθώς και σε  άλλες χώρες. Ωστόσο, ο καιρός (χαμηλές θερμοκρασίες) στις καταναλωτικές αγορές – προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών δεν ευνόησε την κατανάλωση των εν λόγω γεωργικών προϊόντων .

Προκειμένου να αποκατασταθεί μια ισρροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στον τομέα των πυρηνόκαρπων θα πρέπει να δημοσιευθεί εγκαίρως ο αναμενόμενος Κανονισμός για την παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018 των έκτακτων μέτρων λόγω του ρωσικού εμπάργκο.