Γερμανία: Αύξηση των αγορών βιολογικών προϊόντων – Υψηλές τιμές αγροτεμαχίων

Γερμανία: Αύξηση των αγορών βιολογικών προϊόντων – Υψηλές τιμές αγροτεμαχίων

Μεταξύ 2013 και 2014 η επιφάνεια των εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας στη Γερμανία αυξήθηκε μόλις κατά 0,25 %. Ο αριθμός των ανάλογων επιχειρήσεων αυξήθηκε από τις 127 στις 23.398. Πανευρωπαϊκά η Γερμανία και σε απόλυτους αριθμούς συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων.

Αύξηση των αγορών βιολογικών προϊόντων στη Γερμανία

Ο σχετικά μικρός όγκος της εγχώριας βιολογικής παραγωγής αναγκάζει τη Γερμανία να εισάγει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες οικολογικών προϊόντων. Ενδεχομένως σε αυτό να κρύβονται ευκαιρίες για έλληνες παραγωγούς.

Η αγορά βιολογικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία αναπτύχθηκε το 2014 κατά 4,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Οικολογικού Συνδέσμου για την Οικονομία των Τροφίμων (BÖLW).

Πρόβλημα οι τιμές των αγροτεμαχίων

Ο Οστεντόρφ, υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής από την κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων της Γερμανίας, ο οποίος και διατηρεί ένα οικολογικό αγρόκτημα στο Ντόρτμουντ, πιστεύει πολύ στη συμβολή των βιολογικών καλλιεργειών την ανάπτυξη της οικονομίας: «Μέσω της αύξησης της οικολογικής γεωργίας κατάφεραν να επιζήσουν μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες διαφορετικά θα εξαφανίζονταν λόγω της αναδιάρθρωσης της οικονομίας». Οι βιοκαλλιεργητές όμως αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την εκτόξευση των τιμών των αγροτεμαχίων. Πολλοί μιλούν για τιμές άνω των 1.000 ευρώ για ένα εκτάριο (=δέκα στρέμματα) που σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος των εγκαταστάσεων αποτρέπουν τις επενδύσεις στο τομέα της βιολογικής καλλιέργειας. «Με τέτοιες τιμές, δεν μπορούμε να έχουμε κέρδη» τονίζει ο Όστεντορφ.

DW/Διογένης Δημητρακόπουλος