Αύξηση ή πτώση της διεθνούς τιμής της ζάχαρης;

Αύξηση ή πτώση της διεθνούς τιμής της ζάχαρης;

Διφορούμενες είναι οι προβλέψεις για την μεσοπρόθεσμη πορεία της διεθνούς τιμής της ζάχαρης με το Διεθνή Οργανισμό Ζάχαρης (ISO) να προβλέπει πτώση της τιμής και αναλυτές να εκτιμούν πως η μειωμένη παραγωγή θα αυξήσει τις τιμές.

Σύμφωνα με το CNBC οι παραγωγοί της Βραζιλίας που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών ζάχαρης έκλεισαν εργοστάσια και μείωσαν τις επενδύσεις ζαχαροκάλαμου μετά από τέσσερις σεζόν πλεονάζουσας παραγωγής.

Έτσι, εάν τελικά η παγκόσμια κατανάλωση στο διάστημα 2014/2015 υπερβεί την παραγωγή, οδηγώντας σε πτώση των αποθεμάτων που δημιουργήθηκαν κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι τιμές της ζάχαρης θα αυξηθούν.

Πάντως, προ εβδομάδων ο Διεθνής Οργανισμός Ζάχαρης (ISO) προέβλεψε πως το πλεόνασμα παραγωγής 1,3 εκατομμυρίων τόνων ζάχαρης για τη σεζόν που αρχίζει τον Οκτώβριο δεν θα επιτρέψει ανατιμήσεις. Ο ISO θεωρεί ότι το μικρό αυτό προβλεπόμενο πλεόνασμα είναι ικανό να ανασχέσει την άνοδο των τιμών.

Τη Δευτέρα η τιμή του προϊόντος υποχώρησε μέχρι τα 14,93 σεντς η λίβρα στη Νέα Υόρκη σε νέα χαμηλά επίπεδα επτά μηνών, πολύ χαμηλότερα του κινητού μέσου όρου των 100 ημερών (17,38 σεντς η λίβρα).