Αύξηση στις πωλήσεις ελληνικού κρασιού σε Καναδά και ΗΠΑ

Αύξηση στις πωλήσεις ελληνικού κρασιού σε Καναδά και ΗΠΑ

Το ελληνικό κρασί με λογότυπο «New Wines of Greece» ετοιμάζεται για το ετήσιο… road show στη Βόρειο Αμερική, το οποίο διοργανώνεται από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

Η στιγμή είναι η πλέον κατάλληλη, καθώς η τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην οινική αγορά των ΗΠΑ -σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό αμερικανικό οργανισμό Wine Market Council- θέλει τους νέους από 21 ως 38 ετών να καταναλώνουν κρασί που έχει παραχθεί κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Νέα Ζηλανδία.

Η συγκεκριμένη δράση συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος προβολής και προώθησης μέσω της Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς Οίνου (ΚΟΑ Οίνου) από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον αμπελοοινικό κλάδο.

Σύμφωνα με στοιχεία της καναδικής και της αμερικανικής κυβέρνησης, οι πωλήσεις ελληνικού κρασιού έχουν αυξηθεί κατά περίπου 25% σε αξία τα τελευταία πέντε χρόνια στις αγορές του Καναδά και των ΗΠΑ.

Οι εφετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν γευσιγνωσία και παρουσιάσεις οίνων στα καταστήματα των κυβερνητικών μονοπωλείων διακίνησης αλκοόλ στον Καναδά, εκπαιδευτικά εργαστήρια και την πρώτη καταναλωτική εκδήλωση με τίτλο «Taste of Greece».

Συγκεκριμένα:

στις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό εργαστήριο στο Κεμπέκ καθώς και ειδικό εργαστήριο για εκπροσώπους του Τύπου και της τοπικής οινικής αγοράς. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία για τους επαγγελματίες της αγοράς του Μόντρεαλ στο μοναδικής θέας Science Center πάνω στο λιμάνι
στις 8 Μαΐου θα λάβουν χώρα γευστικές δοκιμές σε 50 καταστήματα του SAQ στο Κεμπέκ
– τον Μάιο και τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν γευστικές δοκιμές για το ελληνικό κρασί σε 100 καταστήματα του LCBO στο Οντάριο

Τέλος, στις 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό εργαστήριο και θα ακολουθήσει γευσιγνωσία στην απαιτητική οινική αγορά της Νέας Υόρκης στο City Winery.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Road Show» η ΕΔΟΑΟ διοργανώνει για πρώτη φορά μια εκδήλωση με στόχο την προβολή του ελληνικού κρασιού μέσω της γαστρονομίας και του πολιτισμού, η οποία απευθύνεται σε… οινολάτρεις της Νέας Υόρκης. Στην εκδήλωση συμμετέχουν εννέα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια ελληνικής κουζίνας του Μανχάταν και μια μπάντα από έλληνες μουσικούς. Μέσω της εκδήλωσης θα ενισχυθεί ο ελληνικός φιλανθρωπικός οργανισμός «Μπορούμε».

Όπως αναφέρει η διευθύντρια του Γραφείου Οίνου στη Βόρειο Αμερική κυρία Σοφία Πέρπερα, «εκείνο που κάνει το ελληνικό κρασί να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι παράγεται από εξαιρετικές γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού οι οποίες προσαρμόζονται σε μοναδικά αμπελοτόπια σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια στα χέρια ταλαντούχων οινοπαραγωγών οδηγούν στην παραγωγή κρασιών με ιδιαίτερη προσωπικότητα».

Σύμφωνα με την ίδια, εάν συνδυαστεί το ποιοτικό δυναμικό του ελληνικού αμπελώνα με το πανέμορφο ελληνικό τοπίο και την οινική μας παράδοση που χάνεται στα βάθη τριών και πλέον χιλιετηρίδων, η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει ένα μοναδικό οινικό πακέτο.