Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί συχνότερες ακραίες καταιγίδες

Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί συχνότερες ακραίες καταιγίδες

Όσο η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα ανεβαίνει, τόσο συχνότερα θα είναι και τα φαινόμενα ακραίων καταιγίδων, παρατηρούν οι κλιματολόγοι του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Μάρκους Ντόνατ, και η ομάδα του, συνέλεξαν και επεξεργάστηκαν δεδομένα 60 ετών (1951 – 2010), από 11.000 μετεωρολογικούς σταθμούς. Για την περίοδο αυτή, οι επιστήμονες κατέγραψαν αύξηση τόσο στην συχνότητα όσο και στην ένταση των βροχοπτώσεων, κατά 1% με 2% ανά δεκαετία.

Η έρευνα ανατρέπει την ως τώρα θεωρία που ήθελε την υπερθέρμανση του πλανήτη να κάνει τα ξηρά κλίματα ακόμη ξηρότερα.

«Οι επιπτώσεις θα είναι σαφώς σοβαρότερες σε αυτές ακριβώς τις περιοχές, όπου οι πόλεις δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για να ανταπεξέλθουν σε τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα», προειδοποιεί ο Ντόντατ. «Και εκεί είναι που θα σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση των βροχοπτώσεων», προσθέτει.

Ο Ντόνατ εκτιμά πως η μελέτη θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν «προειδοποιητικό καμπανάκι» για τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, καθώς οι αλλαγές που θα έρθουν «θα θέσουν σε δοκιμασία τη δυνατότητα του είδους μας να προσαρμόζεται σε ραγδαίες αλλαγές».

Πηγή: ΣΚΑΪ