Αύξηση των λοιμώξεων Λιστερίωσης από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων

Αύξηση των λοιμώξεων Λιστερίωσης από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων

Αύξηση των περιστατικών λοιμώξεων από Λιστερίωση παρατηρήθηκε την περίοδο 2008-2015 μεταξύ δύο ομάδων του πληθυσμού:

  • άτομα άνω των 75 ετών και
  • γυναίκες ηλικίας 25-44 ετών (σχετίζονται κυρίως με την εγκυμοσύνη).

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων  (EFSA) σχετικά με το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση μολυσμένων έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων.

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης Λιστερίωσης στους ηλικιωμένους, πιθανότατα συνδέεται με το αυξημένο ποσοστό ατόμων ηλικίας άνω των 45 ετών με προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης καθώς επίσης και την αύξηση κατανάλωσης έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων.

Τρόφιμα υψηλού κινδύνου για μόλυνση είναι:

  • ωμά θαλασσινά, όπως καπνιστό ψάρι, καπνιστά μύδια/στρείδια
  • έτοιμες ανάμεικτες σαλάτες με νωπά λαχανικά
  • προμαγειρεμένα προϊόντα κρέατος, τα οποία μπορεί να καταναλωθούν χωρίς επιπλέον μαγείρεμα ή ζέσταμα, όπως πατέ, μαγειρεμένα κομμάτια κρέατος ή κοτόπουλο, αλλαντικά
  • προπαρασκευασμένα γεύματα που ζεσταίνονται χωρίς να βράσουν
  • μη παστεριωμένο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα από μη παστεριωμένο γάλα.
  • μαλακά παγωτά που δεν είναι συσκευασμένα
  • μαλακά τυριά, όπως μπρι, καμαμπέρ, ρικόττα
  • σάλτσες για σαλάτες και dips, τα οποία ενδεχομένως έχουν έρθει σε επαφή με ωμά λαχανικά.

Η Λιστέρια αναπτύσσεται στις συνθήκες εντός ψυγείου (5-10οC) επιμολύνοντας τα μαγειρεμένα τρόφιμα όταν αυτά έρχονται σε επαφή με νωπά μολυσμένα τρόφιμα. Καταστρέφεται έυκολα με το μαγείρεμα (στους 75οC το βακτήριο καταστρέφεται)

Το 1/3 των περιπτώσεων Λιστερίωσης οφείλεται στην ανάπτυξη  του βακτηριδίου σε τρόφιμα που παρασκευάζονται και αποθηκεύονται στο σπίτι. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση καλών πρακτικών υγιεινής, όπως ο σεβασμός των συνιστώμενων θερμοκρασιών και χρόνων αποθήκευσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συμβουλεύει ότι τα τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία κάτω των 5 ° C.

Επίσης μη ξεχνάτε να πλένετε καλά τα ωμά λαχανικά και φρούτα πριν τη κατανάλωση και να διατηρείτε τα μη μαγειρεμένα φαγητά σε ξεχωριστό μέρος από τα μαγειρεμένα φαγητά, τα λαχανικά και τα έτοιμα προς βρώση τρόφιμα.