Η αξία των νέων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και η ελάχιστη έκταση που απαιτείται

Η αξία των νέων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και η ελάχιστη έκταση που απαιτείται

του Σπήλιου Καταφυγιώτη, Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MSc

Πριν απ όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η προσωρινή αξία και ο αριθμός των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης θα είναι γνωστά-αν όλα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί-το Φθινόπωρο του 2015. Μέχρι τότε, όλα όσα ακούγονται και γράφονται είναι αυθαίρετες προβλέψεις και προκαλούν σύγχυση στους παραγωγούς. Οι λόγοι για τους οποίους κάποιοι επιχειρούν να “προβλέψουν” την αξία των νέων δικαιωμάτων είναι πολλοί αλλά δεν αποτελούν αντικείμενο του παρόντος άρθρου.

Πρώτα λοιπόν θα συγκεντρωθούν οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης ( Καταληκτική ημερομηνία 15 Μαΐου) και στη συνέχεια με βάση και τον αριθμό των επιλέξιμων εκταρίων ανά περιφέρεια, οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ θα προχωρήσουν στην κατανομή των προσωρινών δικαιωμάτων.

Αυτό που μπορούμε να πούμε όσον αφορά την αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που θα χορηγηθούν το 2015 – εξαιρούνται τα δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα – θα διαφοροποιείται για κάθε έτος μέχρι το 2019. Μπορεί είτε να αυξηθεί είτε να μειωθεί όχι όμως περισσότερο από 30%.

Πόση έκταση πρέπει να έχω για να λάβω δικαιώματα ενίσχυσης;

Το ελάχιστο μέγεθος ανά εκμετάλλευση, για την οποία μπορεί να ζητηθεί η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης το 2015 είναι τα 4 στρέμματα.

Προσοχή! Μη συγχέετε το ελάχιστο μέγεθος της εκμετάλλευσης με το ελάχιστο μέγεθος των αγροτεμαχίων.

Το ελάχιστο μέγεθος των αγροτεμαχίων για τα οποία μπορεί να υποβληθεί αίτηση ενίσχυσης στα πλαίσια των άμεσων ενισχύσεων καθορίζεται ως εξής:

  • 0,05 εκτάρια για όλα τα αγροτεμάχια πλην των ελαιοτεμαχίων
  • 0,03 εκτάρια για τα ελαιοτεμάχια στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης
  • 0,01 εκτάρια για τα ελαιοτεμάχια στο πλαίσιο του ειδικού μέτρου στήριξης για τη διατήρηση των ελαιώνων στις παραδοσιακές ζώνες καλλιέργειας της ελιάς στα μικρά νησιά του Αιγαίου

Ο κανόνας είναι ότι χορηγείται ένα δικαίωμα ανά ένα εκτάριο επιλέξιμης έκτασης.

Θα ακολουθήσει σειρά παρόμοιων άρθρων με σκοπό τη σωστή ενημέρωση των αναγνωστών μας.

Διαβάστε επίσης:

Άγνωστη η αξία των νέων δικαιωμάτων-Επιλέξτε σωστά πώς και πού θα υποβάλλετε την ΕΑΕ

Απαραίτητη η εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων